Régi megállók, új nevek

Az utcanév-változtatások csattanójáról olvastam az augusztus 16-i Ötödik hasábban (A végén csattan).

Szerencsére a legutóbbi változtatások nem utcákra vonatkoznak, hanem a két alsó rakpartra, ahol nincsenek lakóházak. Ezek egyes szakaszainak adtak neveket emlékállítás céljából. De az utcaneveken kívül más neveket is megváltoztattak az állampolgárok bosszantására. Kezdték a villamos- és az autóbuszjáratok értelmetlen átszámozásával. A nevetséges cél az volt, hogy ne legyen azonos számú villamos- és autóbuszjárat. Ha már, akkor a metrókat miért nem számozták át? A 2-es villamosmellett van 2-es metró is!

Az átnevezési járvány legutóbb a nagykörúti villamosmegállókat érte el. Induljunk el a 4-es villamossal a Széll Kálmán térről, aminek az elnevezése érthető, hamár egyszer erre a névre keresztelték át a Moszkva teret. De miért lett a Baross utcából Harminckettesek tere? Az ideérkező utasok felének nem ez a tér az úti célja, hanem a Nagykörútnak itt lévő szakasza, a másik felét pedig a Baross utca érdekli, hogy ott átszálljon egy buszra vagy trolira.

Még bosszantóbb a Corvin-negyed elnevezés Üllői út helyett. Igaz, ezt a megállót csak a várakozó üvegfalán hívták – eredeti nevén – Üllői útnak, az utóbbi időben Ferenc körút volt a hivatalos neve. Ez meglehetősen nevetséges volt, mivel ennek a körútnak az elejére érkezett az, aki a Nyugati pályaudvar felöl jött, a végére az, aki a Boráros téren szállt fel a villamosra. Apropó, Boráros tér. A hangosbemondó jelzi, hogy átszállás a 7-es HÉV-re! Röhej! Soha, senki nem fogja 7-es HÉV-nek nevezni a csepeli HÉV-et. A következő megálló a Petőfi híd, budai hídfő. Korábban valahol olvastam, hogy a mostani átnevezések célja az volt, hogy ahol tér van, ott a tér nevét kapja a megálló is, ne a keresztező utcáét – ami sokkal logikusabb, célszerűbb volt annak idején (Blaha Lujza tér – Rákóczi út).

Nos a Petőfi híd budai hídfője a Goldmann György téren van. Nyilván azért maradt a régi név, mert egy kommunistáról mégse nevezhetnek el egy megállót (is). Majd ha a tér neve – megvalósítva egy korábbi javaslatot – Vitézek tere lesz, akkor igen. (Azt tudni kell, hogy a javaslat nem a Hősök tere mintájára akarta ezt a nevet, hanem a Horthy-féle vitézi rend emlékére.) Aztán a következő megálló megtartotta régi nevét, de kapott egy utónevet (zárójelben!): Budafoki út (Szerémi sor). Igaz, a Szerémi sor nevű utcácska kicsit arrébb van, de így az utas legalább tudja, hogy nem a 6-os villamoson utazik. Merthogy annak is van egy Budafoki út nevű megállója, és természetesen annak is van (zárójelben) utóneve: Karinthy Frigyes út.

Ebből tudja meg az utas, hogy már a Karinthy Frigyes út közepén jár. Ezután a villamos megérkezik – a beruházók által kitalált nevű – Újbuda központba. Lehet, hogy 10-20 év múlva többen is fogják tudni, hol is van ez a központ. Ma azonban mindenki a Fehérvári úti végállomáson száll le, száll fel. Az újbudaiak zöme a Móricz Zsigmond körteret érzi a kerület központjának, s nem a bevásárlóközpontot (Allee, vásárcsarnok). Vajon miknek az átnevezése (számozása) következik, a temetőké, az iskoláké, a taxiké?

Lévai Zoltán Budapest

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.