Ez a lyuk nem lyuk

Egyre markánsabban fogalmazódik meg a hazai és nemzetközi pénzügyi, közgazdasági szakmai körökben, hogy a lassan másfél éve regnáló Orbán-kormány gazdaságpolitikája csődöt mondott.

Leegyszerűsítve a két legnagyobb hibának az egykulcsos, igazságtalan –Orbán szerint igazságos – szja bevezetése, és a Mol-részvények kb. 500 milliárdos felvásárlását tartják, erre már csak egy lapát az idei második negyedéves GDP alakulása. Nem akarom sorolni a többi hibát, de a devizahitelek kezelésével kapcsolatos sehová sem vezető intézkedéseit feltétlenül meg kell említeni.

Érdekes, mondhatnám dilettáns ellentmondás az a tény, hogy Orbán Viktor szerint a költségvetésben kiigazítócsomagra van szükség, ugyanakkor Matolcsy György szerint az alacsonyabb növekedési adat nem veszélyezteti a költségvetést (Tátong-e majd lyuk a büdzsén?, augusztus 19.). De amint tudjuk, a kiigazítás ez esetben nem többletforrást jelent, hanem ellenkezőleg, forráselvonást. Ami a Fidesz-szótár szerint nem megszorítás. Ha nem lennék magyar, a vezetői dilettantizmust elszenvedő állampolgár, jókat tudnék nevetni a fejleményeken. Sajnos egyre kevesebb embernek van oka mosolyra.

Közben hallgatom a miniszterelnök megszólalása után szóvivője szavait, aki mániákusan ismétli, nem lesz megszorítás. És azért, hogy ne a sorsunkat nevessük ki, felidézek egy viccet. Ami abból az időből származik, amikor még a vonatjegyet kemény kartonlemezre nyomták, és a kalauz lyukasztójával érvényesítette a bilétát. Igen ám, de rossz helyen lyukasztott, és mivel az utas még átszállás előtt volt, úgy oldottameg a problémát, hogy tintaceruzájátmegnyálazva bekarikázta a téves lyukat, és odabiggyesztette: ez a lyuk nem lyuk.

Sajnos a költségvetési lyuk betömésére – bármennyire is igyekszik másként kommunikálni a Fidesz – ez a módszer nem alkalmazható.

Tősér István Miskolc

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.