Hideg zuhany Gyöngyöspatán

Tavaly ősszel, az önkormányzati választásokon a Heves megyei Gyöngyöspatán négyen indultak a polgármesteri címért. A jobbikos Juhász Oszkár csak nem egészen hat százalékot kapott, tökutolsó lett. Háromnegyed év elteltével a település vezetőjének lemondása miatt időközi választást tartottak. Ugyanezt a Juhász Oszkárt ugyanitt polgármesterré választották.

Tudjuk, mi történt közben.

A Jobbik látszólag a semmiből építkezve aratott sikert. De ez nincs így. A tavaly őszi eredményekből az is kiderül, hogy Gyöngyöspatán – Juhász Oszkár leszereplése ellenére – már korábban létezett egy népes szélsőjobbos szavazóréteg. A megyei közgyűlésre leadott szavazatok alapján a Fidesz akkor fölényesen győzött ugyan, a második helyre azonban a Jobbik futott be, simán maga mögé utasítva az MSZP-t.

Erős a gyanúnk, hogy a Jobbik nem véletlenszerűen, amolyan „lakossági bejelentésre” szemelte ki Gyöngyöspatát. A szélsőjobb tudatosan keresett olyan települést, ahol eleve stabil bázissal rendelkezik, és ahol jó eséllyel képes előkészíteni egy országos feltűnést keltő helyi hatalomváltást. A helyszín kiválasztásába feltehetőleg belejátszottak a gyöngyösi születésű pártelnök, Vona Gábor személyes kötődései és kapcsolatai is. Az időközi választás előtt attól lehetett tartani, hogy ebben a darázsfészekben kevesen hajlandók vállalni a jelöltséget. Végül pont az ellenkezője következett be, nyolcan is a startvonalhoz álltak. Növelte a zavarodottságot, hogy a helyi roma kisebbségi önkormányzat vezetője az utolsó pillanatban indoklás nélkül visszalépett. Ráadásul egy félresiklott nyilatkozattal borzolta a kedélyeket. Kilátásba helyezte, hogy a szélsőjobb győzelme esetén a cigányok elköltöznek Gyöngyöspatáról.

Ami a jelöltek számát illeti: kevesebb több lett volna. A szavazatok eloszlottak, a jobbikos indulónak – viszonylag magas részvétel mellett – a voksok harmada is elég volt a polgármesteri szék megszerzéséhez.

Magyarázatokat és mentségeket tehát szép számmal találhatunk, de ettől még buta hiba lenne kicsinyíteni a Jobbik győzelmének jelentőségét. Hideg zuhany a javából. Főleg akkor, ha hozzávesszük, hogy a Véderő nevű félkatonai szervezet – amely kiképzőtábort akart létesíteni Gyöngyöspatán – szintén jól teljesített, vezetője több mint tíz százalékot ért el. Önmagában az elképesztő, hogy ilyen figurák politikai tényezőkké válhatnak bárhol Magyarországon.

Ha a pártok szempontjából nézzük, akkor a legnagyobb vesztes a Fidesz, hisz elsősorban a kormány politikája vallott kudarcot. Vesztes azonban az MSZP is. A gyöngyöspatai választás arra figyelmezteti a szocialistákat, távolról sem magától értetődő, hogy a Fideszből kiábrándult szavazók automatikusan elindulnak a baloldal felé. Keményen küzdeni kellene értük.

Különben vesztesek leszünk – mindannyian.

A szélsőjobboldal irányítja a falu jövőjét
A szélsőjobboldal irányítja a falu jövőjét
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.