Köszönöm, hogy itt lehettem

Petrovics Emil utolsó nyilvános megszólalása: 2011. június 8-án Budapesten, a Pallas Páholyban, a XXI. Század Társaság összejövetelén

Kedves Barátaim!

Nagyon örvendeztem, amikor megkaptam a Hazám díjat.

Újabb és biztató meglepetés volt, hogy a XXI. Századi Társaság állandó meghívottjaként olyan magas színvonalú eszmecseréken vehettem részt, amelyeknek szellemiségemélységesen harmonizált ifjúkorom óta mindmáig gondosan őrzött, de a korok változásainak megfelelően meg-megújuló baloldali gondolkodásmódommal, világképemmel. Kínos lenne Önöknek fejtegetni életművem, pályám jellemzőit. Az elmúlt 60 esztendőben nem fukarkodtam nyilvánosságra hozni e tárgykörben vallott néze tei met: zenémben, operáimban, tanításomban, írásaimban, életvitelemben, stb., stb.

Negyven évig rendületlenül, vállalt társutasként, tehetségemet és bizony bátorságomat igénybe véve küszködtem egy élhető ország alapjainak felépítéséért. (Jónás Könyve, 1966)

Örvendeztem a kialakuló szociális biztonságon, a kultúra sikerein és fontosságán, a szolidaritás olykor nyögvenyelős, a szomszéd népekkel való muszáj-barátság és mégis rendkívül fontos eleganciájával, az Olcsó Könyvtár, a még olcsóbb színházjegyek és egyéb felsorolhatatlan erényeken: a kötelező munkavállaláson, a hajléktalankérdés nemlétének, a cigánysors kétségbeesett, de nem teljesen eredménytelen rendezéséért, az oktatás magas színvonaláért, a középiskolai végzettség vágyott megvalósításáért – minek soroljam?

-
FOTÓ: KOCSIS ZOLTÁN

Egy napig boldog voltam, 1989. október 23-án, amikor egy ostoba politikus kikiáltotta a Magyar Köztársaságot.

Koronás címer és restauráció az egyik oldalon, a világon régen megbukott liberális piacgazdaság, a személyi szabadság otromba tobzódása a másikon. Az oktatás tönkretétele, a szociális biztonság felszámolása, a villámgyors elszegényedés, a másság diadalmámora, cigánygyilkosság, antiszemitizmus, fasizmus az egyiken, melegfelvonulás és példátlan kulturális züllés, a tisztességes és egyszerű hazaszeretet lenullázása, a szomszéd népek és honfitársaink egymás közötti példátlan gyűlölete mindenütt.

Itt, évek óta a liberális értékek mentén helyezkednek a gondolatmenetek. Tagadom ennek létjogosultságát. A világon sehol sem volt képes a liberalizmus megteremteni a demokráciát, a köztársaságot, a tisztességes társadalmi együttélés minimális feltételeit sem. A tőke nem alkuszik.

Én sem.

Mindig feltettem a kérdést: mi az, hogy baloldaliság. Senkitől sem kaptam választ. Himihumizás folyt.

A magam részéről befejeztem. De azért köszönöm, hogy itt lehettem.

Előrehaladott koromban is iparkodom éleszteni a lángot. Baloldali vagyok és gyűlölöm a pénz, a tőke mindenhatóságát. Zimbabwében, az USA-ban és Magyarországon. Antifasizmusom töretlen.

De azért köszönöm, hogy itt lehettem.

A június 30-án elhunyt zeneszerzőt tegnap búcsúztatták a Fiumei úti sírkertben.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.