Kit húz le a lakáshitelörvény?

A dinamikus beruházások a remény, a kilakoltatások veszélye a valóság.

Márciusra történelmi mélypontra süllyedt a lakásépítések száma. Az elmúlt húsz év negatív rekordját is alulmúlva alig 16-18 ezer új otthon épül az idén. Erre utoljára 1953-ban volt példa. Akkor a lakótelep-építés volt a válasz. Az 1998-as alig húszezres számra a kormányra kerülő Fidesz támogatott lakáshitelprogrammal reagált. (Évi – ütemesen növekvő – 220 milliárdos terhet téve a költségvetésre.) Most az akkori lakásszám alatt vagyunk jóval, és újra beruházási dinamika beindítását javasolja Matolcsy György gazdasági miniszter. Több pénzt hagy az embereknél, hogy például a hiteltartozásaikat is ütemesen teljesíthessék. De az adósok egy része már régen elvesztette az ütemet, bár a többség kínkeservvel próbálja tartani. A dinamikus beruházások a remény, a lendületes kilakoltatások veszélye a valóság.

A kilakoltatási moratórium júliusi feloldásával százezer devizahitelesre csapódik rá az adósságcsapda, miközben a rendszerváltáskor megnyílt adósságörvényben még mindig több ezer régi OTP-hiteles család forog. A szocializmus idején háromszázalékos kamatra felvett kölcsönök kamata a 90-es évek elején tízszeresére nőtt, miközben sok adós a munkahelyét is elvesztette. A dobra vert lakások a hitelt sem fedező töredék áron keltek el, az otthontalanná tett hátralékosok továbbra is adósok maradtak. Az állam évekig karba tett kézzel figyelt, elkésett mentőprogramjai végül alig 25 ezer emberen segítettek az 1,7 millióból. Akkor 212 milliárdos hitelválságot kellett volna megoldani, most a problémás hitelek összege 2000 milliárdra rúg.

Mégis bele lehet lépni tehát kétszer ugyanabba a folyóba? Az elszálló árfolyam és a gazdasági válság miatt megingó egzisztenciájú adósok hada ismét mentőövre vár. A 90 napon túli lejárt tartozást szenvedő háztartások száma meghaladja a százezret. A kormány újabb és újabb tervekkel áll elő, a bankok türelme rohamosan fogy. A kilakoltatási moratórium meghosszabbítására kamatemeléssel fenyegetőztek, ami az így is tetszhalálba merevedett hitelezési piacot végképp romba döntötte volna. A használt lakások árának zuhanását, az új otthonok nehézkes értékesítését látva az ingatlanfejlesztők behúzták a vészféket: csak a megkezdett projektjeiket fejezik be. Vagy azt se. A lakásállomány szinten tartásához szükséges évi 40 ezer új lakásnak a fele sem épül meg már évek óta. A növekedő lakáshiány pedig lassan ismét felfelé hajtaná az árakat. Csakhogy nincs pénz a piacon. A luxusrezidenciák nem tartanak el egy ágazatot.

S a Fidesznek nem jut eszébe semmi új. Ismét a támogatott lakáshitel után kutakodik a bűvészkalapban. Bár a hírek szerint ezzel csak az élhetne, aki bajba jutott adós lakását veszimeg.Miközbenmég a régi kamattámogatások költségvetési órája is százmilliárdokkal ketyeg. Erre aligha rakható több. Az idő fogy. Minden nappal zsugorodik a lakáspiac. Minden hónapban 5-6 ezerrel nő a reménytelenül megcsúszott adósok száma.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.