Fischer Ádám: Nem hagyom abba!

Többen megkerestek, és bizalmasan próbáltak lebeszélni arról, hogy a Bayer-üggyel tovább foglalkozzam. Szeretnék nekik a nyilvánosság előtt válaszolni.

Két héttel ezelőtt azt írtam (Ki csinálta a földrengést?), hogy a Fidesznek meg kell válnia Bayer Zsolttól. A cikk megjelenése után többen megkerestek, és bizalmasan - ahogy mondani szokás: nevük elhallgatását kérve - próbáltak lebeszélni arról, hogy az üggyel tovább foglalkozzam. Szeretnék nekik a nyilvánosság előtt válaszolni.

Elöljáróban készségesen elismerem, hogy a harag rossz tanácsadó, engem pedig Bayer Zsolt január 4-i Ugyanaz a bűz című cikke rettenetesen felháborított. Schiff András művésztársam, ősrégi barátom, akivel december óta közösen szerveztünk egy rasszizmus elleni felhívást. Úgy érzem, hogy aki őt ilyen vérlázító módon támadja, az engem is támad, ilyen esetben a kesztyűt nekem is fel kell vennem. Azt is bevallom, megdöbbentett, hogy otthon a szakmából aránylag milyen kevesen tiltakoztak. Mintha nálunk nem akarnák elismerni azt a tényt, hogy Schiff ma világszerte messze a legmegbecsültebb és leghíresebb magyar hangszeres előadóművész. Vagy ha elismerik is, nem szívesen veszik tudomásul.

De attól, hogy haragszom, még lehet igazam. Itt sajnos vitathatatlan dolgokról van szó. Azt a tényt, hogy Bayer említett cikke antiszemita, azt senki, akivel eddig beszéltem, nem vitatta. Abban mindenki egyetértett.

És az is tény, hogy Bayer továbbra is a Fidesz megbecsült tagja, a miniszterelnök barátja, akit még a cikk megjelenése után is kitüntettek. Ez a két tény így együtt viszont azt is jelenti, hogy amíg Bayer Fidesz-tag, addig nem cáfolható, hogy a Fideszben antiszemita irányzatok is jelen vannak. És ha ez igaz a Fideszre, akkor igaz az Európai Néppártra is, melynek a Fidesz tagja, Orbán Viktor pedig alelnöke. Ott viszont az antiszemitizmus nem számít bocsánatos bűnnek.

De Bayer cikkét nálunk sem volna szabad annak tekinteni, akkor sem, ha sokan annak tartják. Nem fogadhatom el jóakaróimtól azt az érvet, hogy Bayert nem kell komolyan venni, hogy ő csak felhergelődött „hazafias felbuzdulásában”, nem gondolta komolyan stb. Nem az számít, amit „gondolt”, hanem az, amit leírt. És azt sem fogadom el, hogy legyek realista, vegyem tekintetbe, hogy Bayer kizárása a szélsőjobboldali erőket erősítené, akik ellen össze kell fognunk. Aczél György is azzal érvelt annak idején, hogy nézzünk rá a térképre...

És amit újra és újra magunkban is tudatosítanunk kell: elsősorban a jobboldal érdeke az, hogy Bayer Zsolt ne legyen a Fidesz tagja. Egy baloldali ellenzéknek akár még taktikai előnye is származhat abból, ha a közvélemény szemében a jobb- és a szélsőjobboldal közötti határ elmosódik. De a jobbközép tábor számára életbevágóan fontos, hogy a Fidesz európai polgári erő legyen, és az is maradjon.

Magyarországon (és Európában) ma több olyan csoportosulás, mozgalom, párt létezik, amely Bayer Zsoltnak és a hozzá hasonlóan gondolkodóknak politikai otthont nyújthat. A Fidesz ne legyen ilyen párt! Ezért nem fogadom meg a tanácsot, hogy hagyjam abba a tiltakozást. Meggyőződésem, hogy mindaddig, amíg Bayer Zsolt a Fideszben párttag, nem szabad napirendre térni az ügy fölött sem Budapesten, sem Brüsszelben.

A szerző karmester

Fischer Ádám
Fischer Ádám, 2009-07-01, Reviczky Zsolt felvétele,
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.