Bocsánat!

A Szocialista Párt belső ügyeinek – alapszabály-módosítás, alapítványok – áttekintése után tavasszal az utcán is hangot akar adni az általa képviselt politikának. Igen, szükség van erre, fontos lenne, hogy végre markáns, hiteles alternatívaként jelenjen meg az MSZP.

De! Előtte, úgy érzem, szükség van egy elmulasztott gesztus – a bocsánatkérés – megtételére is, aminek igényét kimondottan senki nem fogalmazta meg, de én igenis szükségét érzem. Értékelni kellett volna helyzetünket, szerepünket és megfogalmazni saját felelősségünket. Felelősségünket azért, mert nem határolódtunk el markánsan a korrupciótól, nem tudtuk céljainkat elfogadtatni, saját igazunk védelmét is feladtuk, és sokszor fontosabbnak tartottuk belső vitáinkat mint a valódi feladatainkat. És folytathatnám. Gyurcsány Ferenc tett egy kísérletet az értékelésre, de ezt több nem követte, nem történt gesztus értékű továbblépés.

Pedig felelősség terheli a szocialistákat – igaz, nemcsak őket, hanem azokat is, akik túlságosan csendben voltak, akik nem mentek el véleményt nyilvánítani –, de a fő felelősség a miénk. Nem a választások elvesztéséért, ami egy demokráciában természetes dolog, hanem azért, hogy létrejöhetett egy olyan korlátlan erő, aminek irányultságáról, hatalmi működésmódjáról már volt tapasztalatunk.

Úgy gondolom, bocsánatot kell kérni – és én ezt a magam nevében most megteszem. Bocsánatot kérek azért, hogy kétharmados többség jöhetett létre, mellyel gátlástalanul visszaélnek. Nem tettünk meg mindent annak érdekében, hogy ne jöhessen létre ez a korlátlan hatalom, pedig, mint egyes példák mutatták, lehetett többet is tenni. Lehettünk volna többen, akik többet tettek.

Bocsánatot kell kérni, mert lehetővé vált az egyeduralmi rendszer érdekében az alkotmány öncélú módosítása, az alkotmányos garanciák kiiktatása, nemzeti intézmények lealázása, visszaható hatályú törvényeket lehet hozni, tönkre lehetett tenni a nyugdíjrendszert, lehetővé vált, hogy az új hatalom elnémítsa a szabad sajtót. Bocsánatot kell kérni azért, hogy olyanoknak lett korlátlan hatalmuk, akik miatt Magyarország képe visszataszítóvá vált a demokratikus világban.

Nem a megtett intézkedéseink miatt kell bocsánatot kérni, hanem a mulasztásainkért. És ha a társadalom elfogadja a bocsánatkérést és a szocialisták morális, hiteles alternatívát tudnak felmutatni, akkor új lapot lehet nyitni és új alapon lehet képviselni a társadalom szabadságát, demokráciáját.

A szerző az MSZP Választmányának elnökhelyettese, volt országgyűlési képviselő

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.