Európaiság, szolidaritás

Amikor miniszter voltam, őszintén hittem abban, hogy nem csupán az egészségügy finanszírozásának egyensúlyát kell megteremtenünk, hanem olyan fontos átalakításokat indíthatunk el, amelyek – meggyőződésem szerint – a betegek és az orvosok érdekeit egyszerre szolgálták volna. Nem volt örömteli, de tudomásul vettem, hogy ezen átalakítások miatt némelyek, köztük diplomás, finom úriemberek olyan stiláris szabadosságot engedtek meg maguknak, ami sok, nem éppen polgári kifejezéssel gazdagította a hagyományos szakmai érvelés fogalomkészletét.

Akkor sem hivatkoztam a hivatalnak, vagy legalább a nőnek kijáró minimális tiszteletre, s most is csak annyit kérek az Olvasótól, hogy Dr. Csiba Gábor túloldali írását olvasva véletlenül se általánosítson, a magyarországi kórházvezetők nem ebben a hangnemben szokták kifejteni szakmai álláspontjukat. Például el szokták olvasni azt az írást, amivel vitatkoznak, ezért nem mondanák azt, hogy a Semmelweis-tervben a „vizitdíj, a kórházi napidíj bevezetését vízionálom”, amikor éppen azt írtam, hogy a kormányzatot ezzel vádolni demagóg és hamis. Merthogy a vizitdíjat sajnos nem akarják bevezetni, az orvosválasztásért fizetendő díjnak pedig nincs köze a vizitdíjhoz vagy a fizetős egészségügyhöz

Apropó, fizetős egészségügy: nemrég Dr. Csiba azzal a felhívással lepte meg kórházának betegeit, hogy a hálapénznek a felét, amit adni kívánnak, inkább a kórház számlájára fizessék be. (A másik felét nyilván adják csak továbbra is borítékban.) Kicsit korábban az a megtiszteltetés ért, hogy ugyanő vadnyugati mintára kitette a fotómat, Molnár Lajosé kíséretében a kórházában felállított vizitdíj-automatákra. Mindenki eldöntheti, hogy a két önrészfizetési technika közül melyik a civilizáltabb, az európaibb, melyik szolidárisabb a betegekkel?

Csiba Gábor egy régi harcot harcol tovább rendíthetetlenül, de én nem harcolok, pusztán megírtam a véleményemet a kormány egészségügyi javaslatairól, azokat az elemeket is említve, amelyekkel egyetértek, és azokat is, amelyekkel nem. Csiba Gáborral viszont szinte semmiben nem értünk egyet: nemcsak az Egészségbiztosítási Felügyelet hasznosságát ítéljük meg másképp, hanem az ellátórendszer ésszerű felépítését is. Szerintem az „1 megye = 1 kórház = Egészségszervező” elv kedvezőtlen mértékben szűkítené a kórházak számát, s megjegyzem: a 2006-os átalakítások során nem hallottunk tőle ilyen radikális felvetéseket. A leglényegesebb különbség közöttünk az, hogy Csiba szerint a teljesen állami rendszer jó, csak több pénz kell bele, szerintem viszont, bár szükség lenne több pénzre, de ez önmagában nem oldaná meg a problémákat, s a költségvetési helyzet ismeretében sokkal több pénzre a közeljövőben nincs is kilátás. Ezért volna szükség olyan átalakításra, amely nemcsak előnyösebb finanszírozási helyzetet, de jobb minőséget és egyenlőbb hozzáférést is biztosít. A két utóbbi szempont sajnos Dr. Csiba írásából teljesen kimaradt.

A szerző 2007-2008-ban egészségügyi miniszter

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.