Van Telfast!

Mint a sanofi-aventis/Chinoin orvosigazgatója, a Népszabadság szeptember 23-i számában megjelent Meghalt a Telfast, éljen a Telfast! című levélre kívánnék reagálni, mivel Kertesi Gábor levélírót tévesen informálták a Telfast gyártásának beszüntetéséről.

Teljesen valótlan információ, hogy a sanofi -aventis Zrt. megszüntette Telfast nevű készítményeinek forgalmazását, hiszen a Telfast 120 mg filmtabletta jelenleg is kereskedelmi forgalomban elérhető Magyarországon. Való igaz, hogy az említett készítményt augusztus hónap folyamán négy hétig, és szeptember első hetében gyártókapacitási problémák miatt átmenetileg nem tudtuk szállítani a patikáknak, azonban az átmeneti termékhiány megszűnt, és szeptember 6-a óta zavartalanul biztosítjuk az ellátást.

Valóban tény, hogy a Telfast és Allegra gyógyszerek hatóanyaga megegyezik –de mint bizonyára a levélíró is tudja –, a forgalomban lévő gyógyszerek esetében számtalan készítmény azonos hatóanyaggal van forgalomban, akár azonos, akár különböző gyártóktól.

A szóban forgó két gyógyszer hatóanyagának azonossága, mégis önálló termékként való forgalmazása mögött – mint ahogy az írásában felvetette– valóban gazdasági érdek húzódik, azonban nem a gyártó, hanem a fogyasztók érdekeinek javára. A sanofi-aventis/Chinoin a betegek érdekében vezette be a Telfast mellett az Allegrát, mivel azok a különböző betegigényekhez kívánnak alkalmazkodni.

A Telfast azon betegek részére ajánlott, akik tüneteikkel szeretnek orvoshoz fordulni, és az általa javasolt készítményt megvásárolni, és előnyben részesítik a receptre felírt termékeket, hiszen így támogatott gyógyszerként juthatnak hozzá a patikában. Azonban a támogatott gyógyszerkészítmények nem hirdethetőek, így szélesebb körben a Telfast nem volt szabadon elérhető. Ezen probléma orvoslására döntöttünk az Allegra bevezetése, illetve két önálló termék párhuzamosan történő forgalmazása mellett.

Az Allegra annak érdekében került forgalomba, hogy megmaradhasson az olcsóbb, orvos által felírt receptes megoldás, ugyanakkor bárki számára könnyedén elérhetővé tegyük a hatékony készítményt, orvosi látogatás nélkül. Az Allegra tehát azon betegeknek ajánlott, akik nem szeretnének időt tölteni a recept feliratásával, hanem egyszerűen és gyorsan, vény nélkül kívánnak hozzájutni a patikából.

Mindenki eldöntheti tehát, hogy neki melyik megoldás a kedvezőbb. Ezek után bizonyára Kertesi Gábor is látja, célunk nem a megtévesztés, hanem a betegek igényeit legjobban kielégítő szabad választás lehetőségének biztosítása.

Mindezek ellenére szeretném megköszönni észrevételeit, és bízom benne, hogy sikerült eloszlatni a kételyeket az Allegra létjogosultságáról a piacon.

Dr. Erős László orvosigazgató, sanofi-aventis/Chinoin

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.