Az igazságszolgáltatás szégyene

Döbbenettel olvastam írásukat, miszerint Tátrai Miklóst és társát azért tartják előzetes letartóztatásban, hogy az egykori miniszterelnökök ellen terhelő vallomást csikarjanak ki belőlük (Miért tartják fogva Császyt és Tátrait?, szeptember 23.).

A fogvatartás nyilvánvalóan jogsértő, szégyene a magyar ún. igazságszolgáltatásnak.

A dolog pikantériája, hogy azt a bűncselekményt, amiért az érintetteket letartóztatták, el sem követték: a hűtlen kezelés tényállásának megállapításához ugyanis a Btk. 319. § (1.) bekezdése szerint „vagyoni hátrány okozása” szükségeltetik, ami esetünkben nem következett be.

Az inkriminált telekcsere ugyanis nem jött létre, a földhivatal azt a befektető nevére nem jegyezte be. A vitatott szerződést pedig a vagyonkezelő feltűnő értékaránytalanság címén bíróságnál megtámadta, az első tárgyalási nap már meg is volt. A pernek két kimenetele lehetséges: A bíróság kimondja, hogy az értékelés nem volt hibás, és a szerződést jóváhagyja, vagy kimondja az értékaránytalanságot, ez esetben a szerződést megsemmisíti. A magyar államot egyik esetben sem éri kár.

Hogy a jelenlegi miniszterelnök mélyen sértve van a 2006-os kampányban ellenfelétől elszenvedett megsemmisítő tévévita vereségétől, az érhető.

Az is nyilvánvalóan bántja őt, hogy közvetlen elődje rendkívül sikeres volt a kormányzásban, nehéz lesz őt felülmúlnia.

De hogy ezeken a „sérelmeken” az ügyészség, mint a Fidesz furkósbotja vegyen elégtételt (némi bírói segédlettel), az egyszerűen elfogadhatatlan.

Persze a hűtlen kezelés kísérlete is büntetendő (szándékos elkövetés esetén!), de a súlya ennek elenyésző, a büntetése pedig korlátlanul enyhíthető.

Ügyészek, bírák, ébresztő!

Bauer Péter Budapest

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.