Pintér beszélt. De még miket!

Pintér Sándor belügyminiszter a Szolgálati Jogviszonyban Állók Érdekegyeztető Fórumának pénteki ülésén az MTI jelentése szerint a következőket mondta. „Az országban jelentősen vissza fog esni a vásárlóerő, szegényednek az emberek, egyre több olyan jelenség lesz, ami a rendvédelmi szervek nélkül nem lesz megoldható”.

Pintér szerint emiatt egyre nagyobb lesz a korrupció, egyre nagyobbak lesznek a gazdasági bűncselekmények, egyre több lesz az utcai bűncselekmény és „nyilvánvaló, hogy egyre több lesz a fegyveres rablástól kezdve minden más”. Mindezek megfékezéséhez elszegényedett rendőrséggel nem lehet nekikezdeni.

Viccelődésre, ironizálásra semmi ok, bár bőven lenne rá muníció, elég lenne csak a „két hét alatt rendet teszünk” ígéretét előhozni. Fölösleges, Pintér kijelentései ugyanis sokkal súlyosabbak annál, hogy a kormány eddigi kommunikációs ködösítéséhez igazítsuk. A belügyminiszter ezekkel a mondataival 1. csatlakozott elődjéhez, a jobboldalon oly sokat szidott Kuncze Gáborhoz, aki annak idején megélhetési bűnözésről beszélt, utalva ezáltal arra, hogy a szegénység és a bűn, bizony, bármennyire is tragikus ez, oly sokszor együtt jár. Ennek igazságát, úgy tűnik, most már Pintér Sándor is belátja. Övéi nem fogják megtapsolni.

2. Igazolta, hogy a Nemzeti Együttműködés Kormánya iszonyatosan nehéz helyzetben van, hiszen esélye sincs megfelelni mindannak, amit a gazdasági fölemelkedésről ígért.

3. Közölte, hogy mondhat bármit Orbán Viktor, Matolcsy György, Szijjártó Péter, Kósa Lajos, Rogán Antal és a sok kommunikációs bűvész, a jövő év rettenetesen nehéz lesz.

4. Öntudatlanul is fölhívta a figyelmet arra, hogy önrendelkezés ide vagy oda, ha ennyire súlyos lesz a helyzet, talán nem kellett volna elkergetni a Világbank képviselőit, mert jobb ha az IMF véd, mint a fegyveresek.

Pintér valószínűleg őrült nagy hibát követett el, hiszen kibeszélt abból a pozícióból, ahonnan nem lett volna szabad, legalább még egy hétig, a választásokig, ahol minden eddiginél nagyobb sikerre számítanak. Nem ő az első, már néhány korábbi kiszólás is jelezte, hogy október után fordul a világ: Navracsics Tibor néhány hónapja azt mondta, hogy a választóknak legközelebb a költségvetés vitája során lesz „újra fülük az ellenzékre”.

A miniszterelnök-helyettes vájtfülűeknek szánt mondatánál Pintér brutális nyíltsága mellbevágóbb, és csak remélni lehet, hogy nem Orbán Viktornak azt a kötcsei mondatát fordította magyarra, miszerint ezermilliárdokat kell kivonni a gazdaságból. Pintér egyértelműen életszínvonal-csökkenésről beszél. És ha igaza van, akkor tényleg nagy a baj.

Persze, még mindig van esély: meglehet, hogy Pintér Sándor Kósa Lajos „gazdasági csődös hibájába” esett, és ő is csak nagyobbat mondott, mint amekkorát akart. Kósát Orbán Viktor azzal védte meg, hogy nem ő a hibás, hanem az előző kormány. Pintér azonban egyrészt nem párttárs, meglehet, Orbán védené, de a Fidesz kevésbé. Másrészt a jövő évi büdzsé, ahogyan azt korábban ki is jelentette, már Orbán Viktor költségvetése lesz. Már nem lesz hová mutogatni.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.