Tizenöt év múlva

Bő húsz éve egy tehetséges, ambiciózus fiatal csapat jelent meg a magyar közéletben, látjuk, tapasztaljuk, hogy húsz év múltán mi lett belőlük, mint ahogy a többiről is megvan a véleményünk. Az idei választásokon két új, vagy annak tekinthető csoportosulást is beszavaztak a parlamentbe. Tagjaik között sok a húszas-harmincas fiatal. A radikálisokkal kapcsolatban sokan azt remélik, hogy csupán átmeneti tényezők, ők persze négy év múlva kormányra akarnak kerülni.

Az LMP-ből még bármi lehet. Nagy ökopárt, minden társadalmi csoportnak vállalható üzenetet hordozó, megvalósító erő, de most inkább a jöttemláttam-kimúltam érzés munkál bennem velük kapcsolatban –ami magánügy, de az már nem, hogy miként gondolkodnak a közállapotokról, az ország jövőjéről a húszas éveik környékén járó fiatalok. A mostani középiskolások, egyetemisták. Akik tizenöt-húsz év múlva ezt az országot mozgatják.

Abban nincs kétség, hogy ugyanolyan tehetségesek, tettre készek, ambiciózusak, mint a korábbiak. Csak éppen a körülményeik mások. Az Akadémia közreműködésével készült felmérés azt mutatja, hogy ők egyértelműen Európában gondolkodnak. Az uniós tagság magától értetődő helyzet számukra, amit nem kellett kivárni, megszenvedni, ők ebbe belenőttek. Európa nekik egy család, egy kihívás, amelynek előnyeivel élni akarnak. Nyelveket tanulnak, alapvetően az angolt, világot akarnak látni, külföldi barátokat szerezni, mert meg kell ismerni mások kultúráját, és meg akarják ismertetni a mi kultúránkat is. Igazi európai polgárok lennének, megőrizve magyarságukat. Nem akarnak adót csalni, korrumpálni, korrumpálódni. A környezetvédelem számukra már most magától értetődő, nem póz, amit a korszellem miatt illik követni.

Teljesen normális célok, amik megvalósításához egy normálisan működő ország kellene.

Na, ezt nem találják.

Amit látnak, azt mi is látjuk, de amit ők alternatívaként nagy számban választanak – külföldre menni, ott letelepedni, vagy legalább hosszabb-rövidebb ideig a határon túl dolgozni, esetleg évek múltán hazaköltözni –, azt a mostani középosztály, s pláne az idősek, nem választhatják. Az idősebbek maradnak, s a túlélés érdekében megkötik a maguk mindennapi anyagi-elvi kompromisszumait. De a középiskolás diákok, egyetemi hallgatók (életkorukból következően) nem ilyenek.

A Magyarország 2025 tanulmánykötet megannyi üzenete közül az egyik legizgalmasabb, hogy a válaszadók új pártok felbukkanását várják, mert elégedetlenek a maiakkal, illetve nem is csupán a pártoktól várják majdan a megoldást, hanem hatékonyan működő, valóban alulról szerveződő civil szervezetektől.

Generációk indultak el ilyen célokkal, aztán látjuk, hogy ezek a célok meglehetősen hézagosan valósultak meg. Ha a maiak csalódnak és elmennek, mert ők ezt minden eddigi generációnál könnyebben megtehetik, nagyon magunkra leszünk hagyatva.

Megérdemeljük, ha így történik.

Egyetemisták sűrített levegővel hajtott gépeinek versenye Egerben a Bosch szervezésében. Meg kell fogni a legjobbakat
Egyetemisták sűrített levegővel hajtott gépeinek versenye Egerben a Bosch szervezésében. Meg kell fogni a legjobbakat
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.