Reméljük, Schmitt Pál újra támogatja a melegházasságokat

2007 nyara óta az évenként megrendezett budapesti Leszbikus, Meleg, Biszexuális és Transznemű (LMBT) Fesztivál margóján fellángoló viták rendre előtérbe kerülnek a nyári politikai uborkaszezonban. Nem csoda, hiszen az LMBT-fesztivál részeként megrendezett Meleg Méltóság Menetét kísérő események látványos, ám a nyugati országokban aligha elképzelhető mellékhatásokkal „színesítik” a fővárosiak életét.

A heteroszexuális identitásukat sörösüveg-hajigálással és utcabútor-gyújtogatással kifejező honfitársaink őrjöngése lassan megszokott velejárója lett a toleranciát és sokszínűséget hirdető rendezvénysorozatnak.

A megváltozott társadalmi-politikai környezet miatt azonban az idei fesztivál akár másként is alakulhat. A felvonulást fenyegető erőszakos jelenségek csupán az elmúlt három-négy évben váltak általánossá. Az ellentüntetők jelentős része ugyanis nemcsak a melegekkel, hanem az azok jogait védő balliberális kormányzattal szembeni ellenérzésüknek is hangot adtak minden lehetséges alkalommal heveny utcai ütközetek formájában. A randalírozók egyfajta „szabadságharcos” önképpel vonulhattak harcba. Velük szemben bármilyen rendőri fellépés a jobboldali ellenzék kritikájának is hálás terepe volt. A rendőrség tevékenységét egyszer eltúlzottnak, máskor gyámoltalannak lehetett minősíteni. Elvégre nehéz úgy tömeget oszlatni, hogy minden résztvevő meg legyen elégedve! Most viszont – nyolc év után először – egy jobboldali kormányzat által felügyelt rendőrség állhat szemben a szélsőjobboldallal.

Kérdés azonban, hogy a közbiztonság radikális javításával kampányoló jobboldali kormánypárt a háztáji lopások elkövetőinek szigorúbb szankcionálása mellett mekkora figyelmet fordít majd a felvonulók biztonságára, illetve a fél téglával dobálózást demokratikus véleménynyilvánításnak tekintő polgártársak kézrekerítésére. Nem mindegy ugyanis, hogy a közbiztonság fokozott védelme csupán a többség kiváltsága, vagy az alkotmányos jogaikat évente egyszer békés felvonulás keretében gyakorló kisebbséget is ugyanúgy megilleti-e.

A melegek egyenjogúságáért folytatott harc persze nem csak az Andrássy úton zajlik. Továbbra is nyitott kérdés, hogy a polgári törvénykönyv legutóbbi reformját látványosan – ám többnyire jogi érvek nélkül – elvető kormánytöbbség a színfalak mögött miként is vélekedik a bejegyzett élettársi kapcsolat jövőjéről.

Bár a jobboldali pártszövetségnek a melegeket érintő politikája a korábbi években leginkább az ördögűzés jellegét öltötte magára, kormányon ennél szofisztikáltabb válaszokat kell találniuk. Noha a magyar szavazópolgárok egy jelentős részének a szimpátiája könnyen elnyerhető homofób szólamokkal, a fenti jogintézmény eltörlése ma már nemcsak a jó ízlést, hanem a jogbiztonságot is sértené. Ha a kormánytöbbség úgy döntene, hogy megszünteti ezt az intézményt, azzal a magyar állam anyakönyvvezetői előtt már törvényesen „egybekelt” meleg párok jövőjét is bizonytalanná tenné. (Például mi lenne a sorsa az adott esetben közösen felvett lakáshitelnek, jelzálognak stb.) Ráadásul a bejegyzett élettársi kapcsolat jelenlegi formáját az Alkotmánybíróság is alkotmányosnak nyilvánította pár hónapja, így annak család- és alkotmányellenességére hivatkozni meglehetősen kétes állítás lenne.

Ha a kormánypárt mégsem habozna gesztust tenni a homofób szavazóknak, akkor – kétharmados felhatalmazás ide vagy oda – valószínűsíthetően Európa, sőt saját pártszövetségük, az Európai Néppárt álláspontjával kerülnének szembe. Az Európai Parlament néppárti frakciója ugyanis 2006 januárjában elsöprő többséggel (sőt a magyar képviselők egyhangú támogatásával) szavazta meg a melegek jogegyenlőségét a tagállamok számára előíró EP-határozatot. Ha a kormány ennek ellenére mégis megszüntetné a bejegyzett élettársi kapcsolat intézményét, meleg honfitársaink – az Alkotmánybíróság mellett – talán csak a frissen megválasztott köztársasági elnökben találhatnak védelmezőre. Schmitt Pál ugyanis a szavazási jegyzőkönyvek tanúsága szerint saját voksával is támogatta a melegházasságot követelő EP-határozatot! Remélhetőleg köztársasági elnökként idehaza, akár egykori pártja ellenében is, kitart majd az Európai Parlamentben képviselt jogvédő álláspontja mellett!

Kaderják Dániel az újkorcsoport elnöke

Balázs András az újkorcsoport tagja

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.