Szabad a szesz!

A most bejelentett Orbán-program egyetlen pozitív elemének sokan a gyümölcspárlat szabad főzését tartják. Pozitív? Nem véletlenül mondták a régiek: „töröktől, tatártól, saját bortól, házi pálinkától ments meg, Uram, minket!” Mi a baj vele?

Először is csökken az állam adóbevétele. Sokan isszák majd a bolti vagy kocsmai helyett saját, adómentes párlatukat. A kieső adóbevételt pedig más adók emelésével kell pótolni, hogy fel ne boruljon az államháztartás egyensúlya.

De az is baj, hogy amit Orbán Viktor eufemisztikusan gyümölcspárlatnak nevezett, arról a házi főzés során senki sem tudja ellenőrizni, hogy mennyi benne a gyümölcs és mennyi a bolti cukor.

Mindenki tudja, hogy a szeszt otthon pancsolók általában alaposan „rásegítenek” kristálycukorral.

Az is baj persze, hogy a házi párlatfőzés segíti az alkoholizmus terjedését, hiszen több-kevesebb gyümölccsel aromásított néhány kiló cukrot az is megengedhet magának, aki a kocsmai féldecit már régen nem tudja megfizetni.

Az igazi baj azonban az intézkedés iszonyatos egészségügyi kockázata. Aki otthon, kuktafazékban, vizes ronggyal hűtött csövű apparáttal, fokoló használata nélkül kotyvasztja a szeszt, annak többnyire a szakértelme is hiányzik, hogy megfelelően válassza el a főpárlatot az elő- és utópárlattól. Sokan meg sem kísérlik, mert céljuk minél több szeszt kinyerni bármi áron. Az így kotyvasztott bundapálinka aztán tele van rákkeltő kozmaolajokkal. Aki az ilyen kotyvalékot rendszeresen és nagy mennyiségben issza, óriási esélye van a rákbetegségre.

Amit aztán ráfog a nagyfeszültségű távvezetékre, vagy a mobiltelefonra, vagy bármi másra, csak hogy mást szidhasson a maga okozta bajért.

Orbán Viktor intézkedése beláthatatlanul nagy közegészségügyi veszélyt rejt.

Válas György Budapest

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.