Levegőt!

„És nem sejthetem, mikor lesz elég ok, / előkotorni azt a kartotékot, / mely jogom sérti meg.” Ezt 75 évvel ezelőtt írta József Attila, Horthy Miklós „komcsija”.

A Fideszt támogató sajtóban uralkodó vélekedés szerint Horthy feddhetetlen úriember volt, az általa kormányzott állam pedig jogállam. Az Orbán-, gárda- és csendőrpárti Demokrata három évvel ezelőtti vezércikke szerint „A kérdés ezért az, hogy amint Vlagyimir Putyin egyik politikai előfutárának, vitéz Nagybányai Horthy Miklós nak is erővel és erkölccsel sikerült csak a bolsevik elitizmus által okozott káoszt felszámolni, és a korlátozott demokrácia kulisszái között egy irányított és a második világháborúig meglepően sikeres államvezetést megvalósítani, vajon az ugyanezen az úton haladó Putyin elnök képes lesz-e olyan utód kezébe adni a stafétát, aki az államépítést folytatja, avagy visszatér a »demokratikus« káosz.

És persze kérdés az is, ami nekünk, magyaroknak most a legfontosabb, hogy ez a folyamat vajon miképpen és mikor következik be nálunk, mert ne legyenek kétségeink, előbbutóbb bekövetkezik”. (2007. május 3.) Most jönne a bekövetkezés. Kubatov Gábor, a Fidesz kampányfőnöke közölte, Pécsett – s ha ott, feltehetően máshol is – listájuk volt a mellettük és külön az ellenük szavazókról. Utóbbiakat komcsiknak nevezte.

Megvannak a kartotékjaink, ránk szavazol, vagy utánad nézünk. Lemondasz, vagy börtönbe mész.

Harmincöt évvel ezelőtt a bölcsészkarra előfelvett rebellis ifjoncokkal teli hódmezővásárhelyi laktanyában szavalóversenyt hirdettek. Megbánták. A jelentkezők nagy része a fent idézett verssel kívánt indulni, a komcsik képébe akarta vágni, amit a „komcsi” József Attila a horthysta antikomcsikéba. Tudjuk, hogy a „demokratikus káosz” ellenségei szemében kik a komcsik. Azok, akik a komcsik szemében a horthysták.

Mindenki, aki nem ők.

Mindenki, aki érzékeny a jogtiprásra, akiben van polgári büszkeség, aki nem törődik bele, hogy csontig átvilágítva, meztelenül, kiszolgáltatottan álljon a hatalom előtt. Aki a magánkörébe való behatolást nem bagatellizálja, aki megveti az ezzel kapcsolatos sunyi maszatolást és hazudozást, aki a szabad, tehát félelemmentes, tehát titkos szavazás jogát nem adja el egy tál lencséért. Aki nem Horthytól, Kádártól, Putyintól, Orbántól, hanem a Szabadságtól várja, hogy rendet szüljön neki. Vagy a vezérünkben bízunk, vagy a jogainkban. Aki egy vezér iránti bizalomból elnézi a jogfosztást, alattvalónak minősíti magát. Föladja jogát a jogra.

Tették ezt sokan. Horthy alatt, Kádár alatt és most is. Kubatov listáján tényleg ott vannak a komcsik. Nem a „komcsik” listáján – a másikon. Számíthat rájuk. Segítenek majd neki csalni, hazudni, a vezéri önkényt korlátozó jogrendszert megbontani. Aztán majd megbánják. A büszke jogvédő kisebbség addig is kiáll értük, mert tudja, hogy előbb-utóbb majd ők is kiállnak magukért.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.