Színház kapcsán egészen másról!

A polgármester úr felháborodott, az alpolgármester úr fényévnyi különbséget lát a két pályázat között. Mi is felháborodtunk és a fényévinél nagyobb különbséget látunk a demokrácia hangoztatása és alkalmazása között, nem először Zalaegerszegen. Talán nekünk valamivel jogosultabb véleményünk lehetne a színházról, mivel több évtizede járulunk hozzá az értékteremtéshez saját pénzünkből, de mégsem a színház igazgatójáról kívánunk véleményt alkotni, mert azért ez mégsem a mi dolgunk, s amihez nem ért az ember, abba ne avatkozzon bele.

Egy jelenségről kívánunk írni.

Két út járható. Az egyik: a tulajdonos dönt és kész. A másik: kérek szakmai véleményt és tudomásul veszem. De az nem járható út, hogy demokráciát játszva úgy döntök, ahogy nekem tetszik. Ez történt Zalaegerszegen egy iskola és kollégium, a bábszínház és a Lész Kft. esetében is. Az utolsó demokratikus kinevezés a zsinagóga kapcsán volt, amikor a legjobb pályázatot író Szalai Annamáriát nevezték ki, aki meg is érdemelte ezt az állást. Szocialisták fideszest! Hol van már a tavalyi hó?

Szerintünk nem megsértődni kell, hanem le kell ülni a színészekkel, és meg kell hallgatni a véleményüket. A szakmai grémiumot meg kellett volna győzni érvekkel, ott a helyszínen, mert milyen érdekes, hogy a két városi szavazat (polgármester, alpolgármester) állt szemben a szakmáéval.

A mi országunkban persze Móricz Zsigmond óta, akinek hatalma van, annak mindenhez értő tekintélye és tudása is. Arról már nem is teszünk említést, hogy mi, színházba járók csak utólag tudjuk megmondani a döntésről az igazságot, amikor a darabokat látjuk.

Még két tanulsága van az ügynek. Az egyik: a tulajdonos részéről évek óta nem kellően kezelt színházi problémák felőrlik az ott dolgozók idegeit. A másik, a legfontosabb: a szólásszabadság velejárója nem a felháborodás, hanem a türelmes párbeszéd.

Persze ott van még a másik említett lehetőség is: Nem kell megkérdezni senkit, eddig is felesleges volt, hanem tulajdonosként dönteni kell, s aztán konzekvesen vállalni a következményeket is. Ez is egy karakán hozzáállás lenne, ha nem is demokratikus. Na és!

Az sem az, ami történt: veretes lózungokba ágyazva a Fidesz igazsága, mint a régi MSZMP-s fegyelem, egyhangú fideszes szavazás a szakma és a színészek ellenére. Hajrá Magyarország! Hajrá Zalaegerszeg!

Siklósi Vilmos és Jutka Zalaegerszeg

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.