Napirend után

Bár Horváth Ágnes elkészítette, ez a ciklus is úgy múlik el, hogy az Országgyűlés nem fogadja el az anyák választási szabadságát és az otthon szülés biztonságát egyszerre érvényesítő jogszabályt.

Ma már csak napirend után beszél róla az egyik képviselő. Pedig olyan esemény történt, amelyre korábban nem volt példa: egy orvost emberölés vádjával állítanak bíróság elé. Hogy az otthon szülésekben segédkező Geréb Ágnes követett-e el hibát a végzetes kimenetelű szülés során, és ha igen, olyan súlyút, amely a vádat megalapozhatja, vagy a védelmezőknek van igazuk, miszerint a tragédia megtörtént volna kórházi körülmények között is - nem tudjuk eldönteni.

De valami azért nem stimmel. A nyilvánosságra került műhibák jogkövetkezmény(telenség)eit tanulmányozva meglepő a bíróság álláspontja. Két eset lehetséges: vagy Geréb Ágnes ügyét ítélik meg túlzó szigorral, vagy az összes többit érthetetlen engedékenységgel. Nézzük csak az egyik legutóbbit: nemrég enyhítette a bíróság annak az orvosnak az eredetileg sem drákói büntetését, aki nem vette észre, hogy a hozzá forduló várandós nő méhen kívüli terhes. A kismama meghalt. Az orvostudománynak kiszolgáltatott laikus ugyan görcsösen hinni akar abban, hogy a XXI. század diagnosztikai berendezéseivel egy méhen kívüli terhesség csak megállapítható, de nem, a bíróság azt a szakvéleményt fogadta el, miszerint az ilyesmi olyan ritka, hogy az orvos nem hibáztatható a téves helyzetmegítélés miatt.

Nem egészen világos, hogy akkor mi szükség van szűrővizsgálatokra, hiszen a kiszűrendő betegségek szerencsére nagyon ritkák, viszont éppen emiatt - mondja a bíróság - nem elvárható azok észlelése. Egyébként enyhítő körülménynek fogták fel azt is, hogy az orvos, aki a per évei alatt természetesen praktizált, a sajnálatos eset óta (!) elvégzett egy ultrahangos tanfolyamot is. Így lett a hivatástól való egyéves eltiltásból és egymillió forintos bírságból másodfokon mindössze 450 ezer forint. Az illető orvos dolgozhat tovább. Akárcsak az a nőgyógyász, aki tavaly egy rutinműtét során átlyukasztotta egy 31 éves spontán vetélés miatt kórházba kerülő nő méhfalát és a vékonybelét. A hibát észre sem vette. A Dél-Magyarország beszámolója szerint "a nőt a műtét utáni napon meg sem vizsgálták rendesen. Fájdalmától öklendezett, sírt, görcsölt, remegett, és folyamatosan azt hajtogatta, hogy nem érzi jól magát." Aztán meghalt. A botrány nyomán kiderült, az orvosnak nem ez az első ilyen esete. Vád emberölés miatt? Dehogy, féléves részleges felfüggesztés, ám az idén februártól újra műthet és vezethet szülést.

Ez az a bizonyos sokszor emlegetett kórházi biztonság, ahonnan nézve az otthon szülési gyakorlat boszorkányság. Természetesen ez nem azt jelenti, hogy a magyar kórházak és orvosok többsége kontár lenne, és a nők ne lennének úgy általában biztonságban. De a bíróság és a törzsi alapon összezáró orvosok egyvalamit nem értenek: az otthon szülést választó nő tisztában van a kockázatokkal, szemben azzal a kismamával, aki olyan osztályra kerül, ahol a fentihez hasonló műhibák előfordulhatnak. Őt ott azzal áltatják: biztonságban van. Ami csak akkor lenne igaz, ha a bíróság nem mérne kettős mércével. És közben nem ismerne az orvosi karban magára: zárt világ, ahol nincs felelősség.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.