Edelény, helyi ügy...

Molnár Oszkár, Edelény fideszes polgármestere, országgyűlési képviselő egy júniusi önkormányzati ülésen azt állította több borsodi település (Szendrőlád, Lak) cigány lakosságáról, hogy bevett gyakorlat náluk készakarva fogyatékossá tenni gyermekeiket még születésük előtt, hogy több pénzt kapjanak utánuk.

A szerző politológus

Az általa említett települések háziorvosai, védőnői és polgármesterei egyöntetűen cáfolták az "értesüléseit". Szendrőlád polgármestere szerint "az edelényi polgármester nyilatkozata megalapozatlan, ezt a védőnők is alátámasztják". Több mint hétszáz gyerek él a faluban, emelt szintű családi pótlékot közülük csak tucatnyian kapnak, számuk az utóbbi években nem nőtt. A helyi háziorvos, aki egyébként a Molnárt támogató edelényi Fidesz-KDNP-frakció tagja, úgyszintén cáfolta a vádakat.

A történet egy normális országban a következőképpen folytatódna: Molnár Oszkárt pártja és frakciója azonnal kizárja tagjai közül, az önkormányzati testület lemondásra szólítaná fel, s ha ennek nem tesz eleget, feloszlatná magát, hogy a helyi polgárok másik polgármestert választhassanak.

Nálunk a történet így folytatódott: Molnár fenntartotta egyértelműen megcáfolt állításait, s büszkén kijelentette: ő nem söpri a szőnyeg alá a problémákat. A Fidesz a sajtófőnökével azt nyilatkoztatta: "helyi ügynek tekintik a kirobbant vitát". A Fidesz honlapján, Molnár Oszkár személyes oldalán azért persze tovább terjesztik a rágalmakat, s azokat minősítik vádaskodóknak, akik tiltakoznak ellenük. Belinkelnek egy Szabolcs Online cikket, amelyben ugyanúgy a "szóbeszédre" hivatkoznak, mint Molnár. Egy másik bejegyzésben a notórius kádárista, rasszista Moldova Györgyre hivatkoznak, aki a miskolci romákról írja ugyanazt, ugyanúgy komolyan vehető forrás nélkül.

A Fideszben fel sem merül, hogy a raszszista rágalmazóként lelepleződött prominensük netán vállalhatatlan lenne.

Néhány évvel ezelőtt Navracsics Tibort kérdezték az Orbán Viktor által hívei figyelmébe ajánlott Magyar Demokrata című hetilapról (mely címlapjain a Fidesz prominenseit, támogatóit szokta szerepeltetni). A Fidesz frakcióvezetője azt mondta, hogy bár vannak a Demokratában "civilizációs szempontból vitatható" írások, a lappal alapvetően nincs gond.

Nincs gond azzal, hogy a zsidókat középpontba állító összeesküvés-elméleteket forgalmaznak, fajelméleti, eugenikai propagandát folytatnak, a nácik, a nyilasok, a Horthy-rendszer emberiség elleni bűntetteit mentő vagy egyenesen tagadó cikkeket jelentetnek meg. Ha meg már a párt 20. születésnapjára készült filmnek is egy vadul és hírhedten rasszista publicista, Bayer Zsolt a főszereplője, akkor mit várhatnánk a párt "alsóbb szintjein"?

A győri Fidesz félhivatalos lapjában, az Összefogásban (amely a párt alapítványától és az önkormányzattól is jelentős támogatásban részesül) márciusban a következőket olvashattuk a cigányokról: "Óriási különbségek vannak köztünk. Neked az ideálod a mérhetetlen gazdagság. Persze az ehhez vezető tisztességes út megtételére képtelen vagy. Engem pedig ezért irritál, amikor a gazdagság külső jegyeit magadon hordod. Meg vagy rakva arannyal, szép autód, krokodilbőr csizmád van. Palotában élsz. (...) Mind a ketten tudjuk nagyon jól, mi lenne a vége, ha magadra hagynálak. Nem lenne kit lehúzni szociális alapon vagy bicskával. Rövid időn belül éhen halnál, vagy a saját mocskodba fulladnál bele".

Molnár Oszkár azért úszhatta meg, mit megúszhatta, azért dicsőülhetett meg légből kapott, rasszista hazugságai miatt, mert azokat a cigányokról tette. Magyarországon pedig sajnos sokan és egyre többen gondolják azt, hogy a cigányokkal szemben bármi megengedhető.

A kormány és az MSZP sem vétlen abban, hogy idáig jutottunk. Sőt. Egy kormánynak és kormánypártnak mindig nagyobb a felelőssége. Annak a pártnak pedig, amely a gazdaság tönkretételével járó osztogatásait a Fidesszel és Orbánnal való rémisztgetéssel igazolta, ellenfeleit rendszeresen összemossa a politikai szélsőségekkel, még nagyobb a felelőssége.

Nem lehet a józan észt, a szolidaritást, a politikai korrektséget, az antirasszizmust, a valódi szociálpolitikát rasszizmusba hajló, szegényellenes nyelvezettel képviselni, s ebben súlyos és kínos engedményeket tenni. Gyurcsány Ferenc Megegyezés című programjának szociálpolitikai fejtegetései s az Út a munkához program egyértelműen a szegény- és cigányellenes közhangulatnak próbált elébe menni, részben kiszolgálva azt. A miskolci rendőrfőkapitány, Pásztor Albert esetében is minősíthetetlen volt az MSZP és a kormány eljárása. Ráadásul mindennek még politikai haszna sem volt, ahogy az június 7-én világosan kiderült. A Fidesznek is keserű lesz majd az ébredés.

A demokrata sosem játszhat a demokrácia ellenségeinek térfelén, hiszen azzal éppen őket igazolja, igazságként tünteti fel hazugságaikat, maga is a hazugság része lesz, amivel csakis a demokrácia ellenfeleit erősíti. Jó lenne, ha végre mindenki megértené, hogy a cigányság elleni gyűlöletkampány a demokratikus Magyarország ellen is folyik.

Hiszen nem lehet demokratikus az az ország, ahol állami vezetők így beszélhetnek az állampolgárok bármely köréről, ahol egy kisebbség emberi méltóságát, mi több, emberi mivoltát kérdőjelezhetik meg éppenséggel azok, akiknek meg kellene őket védeni.

Hogy a kedves olvasó nem cigány? Ne aggódjon, Önre is sor kerül.


Roma tüntetők  demonstrálnak az edelényi városháza előtt
Edelény, 2009. szeptember 7. Roma tüntetők demonstrálnak az edelényi városháza előtt Molnár Oszkár polgármester, a Fidesz országgyűlési képviselője ellen, a polgármester cigányokat sértő kijelentései miatt, s azt követelik, hogy mondjon le posztjáról és országgyűlési képviselői mandátumáról. MTI Fotó: Vajda János
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.