galéria megtekintése

20 forduló

Az írás a Népszabadság
2014. 06. 26. számában
jelent meg.

A szerk.
Népszabadság

Ha nem lenne ennyire rettenetes, akkor talán még el is merenghetnénk a Budapesti Temetkezési Intézet közgyűlési előterjesztésbe rejtett különös számtani sorozatán: 2000 „exhumát” 200 ládában és 20 fordulóval szállítanának el 20 millió forintért. Csakhogy a 2000 „exhuma” történetesen 2000 ember földi maradványa. Akik egykoron – hozzánk hasonlóan – szerettek, dühöngtek, talán gyermeket nemzettek, szültek. Utódokat, akiket azután magával ragadott a következő évtizedek vérzivataros forgószele.

De lehet, hogy egyszerűen elfeledkeztek róluk, és átlépett rajtuk az idő. S most a csontjaikat is kiforgatják ásóval, lapáttal, a kivágott fák gyökereivel együtt, hogy közös ládákba szórva elszállítsák. Ki tudja, hová. Hiszen úgysem keresi őket senki. Elvégre a sírjaikat sem váltotta meg senki. S aki nem fizet, annak nem jár sírhely sem.

Kell a hely az új szegényeknek. Az új nem fizetőknek, akiket saját családtagjaik ásnak majd el ide. Legalább megdolgoznak a helyért, ha már nem fizetnek érte. Ásnak majd: öreg, gyerek, tagbaszakadt együtt. Miután két kilométeren át cipelték oda a rokont az új köztemető szociális parcellájába, amit megtisztítottak az „elődöktől”.

 

A kifehéredett csontoknak mindegy már. Mondhatnánk. S vélhetőleg így is van. De nekünk mindegy-e? Még ha a hozzátartozóknak mindegy is, mert meglehet, jobban fáj nekik a hús nélküli tegnap, az állástalan jövő, a hóban is csizmátlan gyerekláb és a fűtetlen szobában ülő öregek látványa, de akkor is: nekünk, többieknek sincs hozzá szavunk? Ebben a nagy keresztény, szentséges, nemzeti világban mit sem számít az áldott föld és a halál misztériuma? Vagy holtában is csak az számít, aki vitte valamire, akiért fizetnek?

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.