galéria megtekintése

2 év gyors

Az írás a Népszabadság
2015. 03. 12. számában
jelent meg.

A szerk.
Népszabadság

Az elmúlt hetekben százezrek megtakarításáról derült ki, hogy azok legfeljebb papíron léteztek. A felügyeleti szervek és a nyomozó hatóságok pedig csak akkor mutatnak látványos ügybuzgalmat, amikor már minden elúszott. Orbán Viktor ebben a helyzetben azért hívta össze a sajtót, hogy bejelentse: az a világverseny, amelyet amúgy is elnyert Budapest, négy évvel hamarabb érkezik hozzánk.

Ha volt olyan ember, aki eddig álmatlanul várta, hogy milyen idővel lehet 1500 méteres férfigyorsúszásban világbajnokságot nyerni Magyarországon, ma örülhet. Mindenki más vesztett: kevesebb idő jut a tervezésre, kivitelezésre, szervezésre. Nem valósul meg ennyi idő alatt maradandó közlekedési fejlesztés, valódi városrész-rehabilitáció.

Még az úszósportban dolgozók sem ugranak ki a bőrükből: az utánpótlásképzés 2021-re összpontosított, addig akarták a tehetségeket helyzetbe hozni. Minek valamivel kapkodni, ha az eleve a miénk volt? Ráadásul természetes tempóban lehetett volna készülni.

 

Nincs más magyarázat, mint hogy Orbán Viktor a 2017-es úszó-világbajnokság utáni hónapban eldöntendő olimpiai rendezéssel akar 2018-ban választásokat nyerni. Erre tett fel 25 milliárd forintot, amelyet hat helyett két év alatt kell kigazdálkodnunk. Orbán politikájának lassan a középpontjába kerül a sportnagyhatalmi kényszerképzet. Ez nemcsak az ő bukásához vezethet, hanem az országéhoz is, ahogy az ötkarikás rendezés árát évtizedeken át nyögő Athén példája mutatja.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.