Tarjánka-völgye – bátorság és túracipő kötelező

Első látásra a Mátra déli lábainál nyújtózó táj semmi különös kalandot nem ígér: álmosan nyújtózó falvakat, lankás domboldalra felfutó szőlőültetvényeket láthatunk.

Krasznaja Moszkva illatú belépő a Memento Parkban

Különleges húsvéti programot ígér a Budapest határában lévő Memento Szoborpark, ahová az ünnep alkalmából az emlékezetes parfümöt idéző illatosított belépőjegyekkel juthatnak be a látogatók.

A furfang, az üldözés és a vízi élet mesterei

Alfréd és Luca évek óta hűséges társai egymásnak. Reggelire, ebédre és vacsorára is halat ropogtatnak. Falatozásuk mosolyt csal még a legkomorabb látogató arcára is Petesmalomban, a Vidraparkban.

Kora tavaszi vízitúra a Hévízi-csatornán

Magyarországon szokatlan februártól, kora tavasszal vízitúrát szervezni.

Páratlan kaland a Sörutazás

Senki sem tudhatja pontosan, milyen sört ittak távoli eleink –de hogy ittak, az bizonyos, dokumentumok egész serege bizonyítja.

 

Üvegmosókefe-virág és kengurutappancs a Füvészkertben

A most megnyílt Ausztrál-ház közel 1000 négyzetméteren 200 őshonos ausztrál növényt mutat be.

A Füvészkertben most megnyílt Ausztrál-ház az ausztrál mediterrán tájak növényeit mutatja be: közel 1000 négyzetméteren 200 őshonos ausztrál növénynek ad otthont. Az érdeklődők többek között a black boyt vagy fűfát (Xantorhea), az üvegmosókefe-virágot (Callistemon) és a kengurutappancsot (Anigozanthos) is megismerhetik.

A botanikus kertek hozzájárulnak a biodiverzitáshoz, hiszen a világ minden részéről összegyűjtik a növényeket és óvják azokat - mondta a ház átadási ünnepségén Alex Brooking ausztrál nagykövet, akinek Hudecz Ferenc, az ELTE rektora átadta a 375 éves egyetem emlékérmét.

Az Ausztrál-ház átadásával lezárult a Gyűjteményes növénykertek és védett történeti kertek megőrzése és helyreállítása címmel meghirdetett pályázat keretében zajló munkálatok első üteme. Megszépült és korszerűbbé vált a Viktória-ház, a bejárati rész, a gyűjteményes ház és a teleltető. A gyűjteményes ház és a teleltető 870 négyzetméter, a Viktória-ház 141,5 négyzetméter lett.

A belső terek átalakultak, akadálymentesekké váltak, a házak külső burkolata megújult. Energiatakarékos, napfénypótló fényforrásokat, szellőzőket építettek be, a növényház fűtésrendszernél energiatakarékos innovatív megoldásokat alkalmaztak.

Az új fűtésrendszernek és a napfénypótló lámpáknak köszönhetően a Viktória-házban élő óriás amazonasi tündérrózsa idén először áttelelt, ami Magyarországon élő egyedeknél még sosem fordult elő.

A felújítás során 700 négyzetméternyi növényrendszertani terület kap további új növényzetet a gyűjteményes és a Viktória-ház körül, 40 különböző növénycsalád lesz látható a legmodernebb, genetikai alapú növényrendszertan elvei szerint.

Ezen a területen áll Diószegi Sámuel és Fazekas Mihály, az első magyar nyelvű füvészkönyv szerzőinek emlékműve, valamint Soó Rezső professzoré, aki a Botanikus kert (Füvészkert) vezetőjeként a hazai botanika jeles képviselője volt. A Füvészkert a Nemzeti Kulturális Alap pályázatának segítségével virtuális tanösvényt alakít ki, amelyen júniustól bárki bejárhatja a kertet virtuálisan is. 

Top cikkek