A csendes Szék

A falu határán háromnyelvű tábla: "Isten hozta Önöket ezeréves településünkre", és ugyanez ott áll románul és angolul is a fehér tornyot ábrázoló címer alatt.

Érsemjén - több mint hagyományőrzés

Átlépve a magyar-román határt egyszerre szembesülhetünk a XXI. századi fejlettséggel és a XIX. századi elmaradottsággal. Az állítás második része hatványozottan igaz a falvak tekintetében. Ez alól az Érmellék sem kivétel.

Utazzunk! Autóval Dél-Erdélybe

Nagylaknál átlépve a határt, az E68-as úton haladunk Dél-Erdély, Szászföld irányában. Az útburkolat jó minőségűnek mondható, igaz, döntő részt csak egy-egy sávos.

Dél-Erdélyben autózva

Dél-Erdélyben autózva Vajdahunyadtól érdemes egy kis kitérőt tenni délnek. Hátszegtől a piros 68-as úton Totesdnél kell jobbra kanyarodni Demsus faluhoz, ahol alighanem egész Románia legrégibb, 1311-ből származó ortodox temploma található.

Elbocsátana az erdélyi autópályaépítő

A román kormány tartozásai miatt az erdélyi autópályát építő amerikai vállalat elküldheti az összes, mintegy 2 ezer ottani alkalmazottját.

 

Új autópályát adtak át Észak-Erdélyben

Átadták a forgalomnak az Észak-Erdélyen áthaladó kétszer kétpályás autópálya első 42 kilométeres szakaszát.

December 1-jén átadták a forgalomnak az Észak-Erdélyen áthaladó kétszer kétpályás autópálya első 42 kilométeres szakaszát. A Kolozsvárt elkerülő Tordát és Gyalut összekötő szakasz két év alatt készült el, s ezzel lehetővé válik, hogy a Belső-Erdélybe utazók időt takarítsanak meg azzal, hogy kikerülik a forgalmas nagyvárost.

A észak-erdélyi autópálya magyar határ és Brassó közötti 415 km-es szakasza a tervek szerint 2013-ig fog elkészülni, de a szakemberek már most nem tartják ezt az időpontot reálisnak. Az autópályát építő amerikai Bechtel cégnek jövőre további 42 kilométert kell átadnia a forgalomnak. Az észak-erdélyi autópálya elkészülése után Magyarországon Nagykerekinél fog majd rácsatlakozni az M4-esre. Az autópálya idővel egészen Bukarestig vezet majd, s a teljes autópálya hossza 588 kilométer lesz.

Top cikkek