Szlovák–magyar „végvárút” lesz a határon

Várnyilvántartás készül Dél-Szlovákiában a Felső-Magyarországi Várak Egyesületének közreműködésével. A várak fenntartóit összefogó szervezetnek jelenleg 24 tagvára van Észak-Magyarországon, közöttük olyan ismert erősségek is, mint Eger, Sárospatak, Diósgyőr, Nógrád és Hollókő vára.

Pajtaszínház, forrásvíz, aromaterápia

Csend, varázslatos túrautak, kileshető természet, ősi mesterségek, kényelmes szállások, házias ételek, tisztességes borok, móka, mulatás, tánc – e szavakkal összegezhető a falusi vendéglátóhelyek mecseki kínálata.

Penyigei Lekvárium

A Szatmár-Beregi Szilvaút elnöke szeretné elérni, hogy a szellemi világörökség részévé nyilvánítsák a penyigei szilvalekvárt. A messze földön híres, penyigei vagy „nemtudom szilvából” készült lekvár már bevonult a lekvármúzeumba.

A dabasi levendulás kúria kincsei

A levendula illata, párlata köztudottan idegnyugtató hatású.

Kincskeresőben Pest környékén

Ha az embernek vendége van, s ki akarna mozdulni vele a fővárosból, elsőre Szentendrére gondol, legfeljebb Gödöllőre, a maga nevezetes királyi kastélyával.

 

Palóc Út kötheti össze a magyar és szlovák falvakat

A tervek szerint a Palóc Utat olyan közös szlovák-magyar tematikus útvonalként alakítanák ki, amely a palóc kultúra értékeit őrzi és mutatja be. A túraútvonal kiépítése már idén elkezdődhet.

Turisztikai termékként kezelt látványosság és értékmentés a célja a Palóc Út programnak, amelyet két szlovákiai és hat magyarországi partner indított el - írja az Új Szó című szlovákiai magyar napilap. A túraútvonalat idén építenék ki.

A tervek szerint a Palóc Utat olyan közös szlovák-magyar tematikus útvonalként alakítanák ki, amely látogatóbarát, és emellett a palóc kultúra értékeit is őrizné. Nyolc helyszínen készül az a tematikus kiállítás, amely elsősorban a palóc népi kultúra tárgyi emlékeit mutatja majd be.

A pályázat szlovákiai központi partnereként Fülek koordinálja a munkát, a vár alatti turisztikai információs központ egyik helyisége pedig a palóc szobának ad majd helyet.
Az Európai Fejlesztési Alap 239 ezer euró támogatást nyújt a Palóc Út kialakításához. Füleken a palóc szoba mellett a turisztikai információs központ udvarának befejezésére és a vár közeli földbástyájának régészeti feltárására, illetve megerősítésére fordíthatják a megnyert pályázati összeget.

"A pályázat alapvető célja a tematikus út állomáshelyein, településein meglévő adottságok, a turisztikai kínálat bővítése és összesítése olyan módon, hogy az autentikus palóc értékek a turisták számára megismerhetők, igénybe vehetők, látványosak és jobban fogyaszthatók legyenek" - mondta el a lapnak Bodnár Judit, a Füleki Városi Hivatal munkatársa, aki a pályázat kivitelezéséért felel.

 

Top cikkek