Magyarország felfedezése

A munkahelyi kávéfőzőgép mellett készült gyorsfelmérésünk eredménye szerint tíz felnőttből hat utoljára iskolai osztálykiránduláson járt az ország másik felében. Aki Győr mellett nevelkedett, nem ismeri a szarvasi arborétumot, a szegedi ugyan eljut nyaranta a Szelidi-tóig, de a Kis-Balatont csak Matula bácsi felségterületeként ismeri olvasmányélményeiből. Budapestről távolinak tűnik Széphalom és az ottani Kazinczy-emlékhely, míg Sárospatakról csak kevesek jutnak el Székesfehérvárra a Mujkó-szoborhoz.

Másként sosem derülne ki, hogy ebben az országban szellemkastélyok is vannak.

A SZOT-üdülők és az úttörőtáborok eltűntek, az országos kéktúrát leginkább könyvet lapozva és televíziót nézve járjuk be - fotelből, a Tájak-Korok-Múzeumok pecsétgyűjtő akciója csendbe fullad, az iskolák nem rendezik meg a Ki tud többet Magyarországról versenyeket, és belföldi pihenés esetén a fent említett tíz felnőttből nyolc olyan helyre utazott az elmúlt években, ahol wellnessfürdő is van. Pedig érdeklődés lenne, a statisztikai magyar (tízből kilenc) szeretne belföldön többfelé utazni, csak nem mindig tudja, hogy hová menjen. Mi sem mutatja ezt jobban, mint a Népszabadság belföldi TOP-kiadványainak sikere. A 2013-ban megjelent TOP Zoo és a tavalyi TOP Bringa után sorra kaptuk az olvasói visszajelzéseket, hogy milyen érdekes úti célokat mutattunk be. Idén titkos, kevéssé ismert helyszíneket és eseményeket kínálunk, abban bízva, hogy ismét felkerekednek olvasóink – egyedül, barátokkal, családdal, túraszakosztállyal, esetleg a régi csapatot újra összeszedve egy megismételt osztálykirándulásra. Aki rászánja magát, hogy hosszú idő után újra elinduljon az ország határain belül, el fog csodálkozni azon, micsoda változások mentek végbe még a végeken is. A turisztikai létesítmények színvonala sok helyen megközelíti azt, amit nyugatinak hívunk, miközben a magyar tájnak van egy behozhatatlan előnye: itt mindenkivel szót értünk. Ami első pillantásra nem tárul fel előttünk, azt megtudhatjuk a helyiekkel folytatott párbeszédekből. Mi így szeretjük felfedezni Magyarországot. (A szerkesztők)

A cikk a Népszabadság TOP Titkok 2015 c., 100 különleges belföldi úti célt bemutató kiadványában jelent meg. A magazin megvásárolható digitális formában a Dimag vagy Lapcentrum oldalakon, vagy keresd az újságárusoknál! 

Top cikkek
NOLBLOG