Kastély a Bódva-völgy kapujában

Edelényben található hazánk egyik legnagyobb kastélya, a L'Huillier- Coburg-kastély, amelynek egyelőre csak néhány terme látogatható.

A megszépült Fülek

Augusztus 15-től az egykori füleki várkapitány nevét őrző Bebek-bástyában láthatók a régészeti leletek, amelyek az elmúlt húsz év ásatásaival kerültek elő.

Simón Bolívar szülőháza Caracasban

A mintegy kétezer négyzetkilométeren elterpeszkedő, a külső településeivel együtt hatmillió lakosú Caracas nem sorolható a leglátogatottabb turistaközpontok közé.

A natúrpark programjai a világhálón is elérhetők

A napokban kiváló ökoturisztikai célterületnek minősítette a Kőszeg központú Írottkő Natúrparkot az Európai Unió EDEN pályázatát bíráló bizottság.

Túrázzunk a geoparkban!

Izgalmas lehet a húszmillió éve kihűlt vulkánok földjén kirándulni: a közös magyar-szlovák együttműködésben létrejött Novohrad- Nógrád Geopark kiváló úti cél.

 

Pásztó: varázsvölgy a Mátra lábánál

Ciszterciták mindennapjaiba, geológiai emlékekbe, kortárs képzőművészek alkotásaiba, sőt Gaál István filmrendező munkásságába is bepillantást nyerhetünk Pásztó múzeumában.

A Zagyva mellé települt dél-nógrádi kisváros, Pásztó sokáig Heves megyéhez tartozott. Erdeit ma is az Eger Erdő Zrt. kezeli, s borait is a mátrai szőlőkkel együtt tartják számon. Az ide látogató turisták többsége a Mátrában keres szállást. Igaz, néhány igényesebb falusi vendéglátó, olcsóbb panzió vagy a Zsigmond Szálló jó választás lehet, s még igazán jó kávézót, cukrászdát, s hétvégék éjszakáiban felkapott szórakozóhelyet is talál Pásztón az utazó.

Azt nem tudni, hogy a Kossuth-díjjal, illetve a "Magyar Mozgókép Mestere" címmel kitüntetett filmrendező, Gaál István értett-e az aerodinamikához? Ő ugyanis a hasznosi városrészbe elsősorban a jó borért járt. Az általa varázsvölgynek nevezett vidéknek azonban olyan adottságai is vannak, amelyeket az e tudományban jártasak használnak ki. A Mátra nyugati oldalában lévő hasznosi Gombás-tetőn a második világháború vége felé egy repülőgép kényszerleszállást hajtott végre. A segítségére siető gép is le tudott itt szállni, majd később sportrepülők is felfedezték a terület kiváló lejtő- és hullámadottságait, vitorlásokat magasba emelő meleg légáramlatait. Így ma itt található az ország legmagasabban fekvő reptere, amit az Ózon Sportrepülő Egyesület működtet. Reptetést is vállalnak, s rendszeresen tartanak repülőnapokat is. A vidék számos kirándulóhelyet kínál, várromokat és sziklacsúcsokat, amelyeket azonban nem csak fölülről érdemes megnézni. A kalandturizmusnak errefelé igazán helye van, s ehhez profi felszereléssel rendelkező segítőket is találni itt.

Akit a középkori műemlékek érdekelnek, annak itt a romkert. A középkori üveghuta alapjait, vagy az Oskolamester házát ajánlják megtekintésre a helyi muzeológusok. Pásztói Jakab 1428-ban kelt végrendeletében a pásztói scola magisterre hagyott egy lovat. Ebben a végrendeletben említették először az iskolamestert. Háza az évszázadok során erősen átépítve maradt fenn; 1968-ig benne lakott a mindenkori pásztói kántortanító és családja. Az 1970-es években ugyan lebontásra ítélték, de szerencsés véletlen folytán előkerült gótikus ablakai felkeltették a műemlékes szakemberek érdeklődését, és védetté nyilvánították.

A pásztói múzeumban az egyháztörténet iránt érdeklődő "A ciszterci rend története a középkorban" című háromnyelvű tárlatot láthatja. Ha zenekedvelő, akkor az utolsó pásztói ciszterci szerzetes és zenetudós, Rajeczky Benjamin emlékkiállítása fogja megérinteni. Természetkedvelőknek a "Fűtől fáig" című botanikai fotótárlat és az "Évmilliók üzenete Nógrádban" című földtani - őslénytani állandó kiállítás okozhat örömet. Aki pedig magára a településre és környékének történetére kíváncsi, az elmerülhet a "Pásztói évszázadok" című kiállítás részleteiben. A múzeum a XVII. században ciszterci rendháznak épült, falai közt gazdag gyűjteményt kínál a Csohány Kálmán Galéria, amelynek időszaki kiállításaként május 29-én nyílik Gyulai Líviusz, Kossuth-díjas grafikusművész kiállítása, de budapesti lakásának nappalijához hasonlatosan itt rendezték be tavaly őszön a halálát követően a varázsvölgy képi krónikásának emlékszobáját is. A rendező lánya, Gaál Réka (édesapja kérésének megfelelően) Pásztónak ajándékozta édesapja bútorait, hatalmas könyvgyűjteményét és személyes tárgyait, amelyeket a nagyközönség is láthat. Az emlékszoba mellett kialakított vetítőhelyiségben megtekinthetők Gaál István filmjei is.

Info

www.nyikom.hu.
www.pasztoimuzeum.hu

Pásztó látképe
Pásztó látképe
Top cikkek