Petrovicsok és Hrúzok találkozója Kecskeméten

Petőfi Sándor családjának több mint ötven, ma is élő leszármazottja van, akik első ízben most szombaton találkoznak Kecskeméten, a Petrovicsok és Hrúzok elnevezésű rendezvényen, amely egyben nyitóeseménye a Petőfi-emlékévnek.

Harminc napig tart a maszkabál az Adria partján

Tea Kik őrzi január végétől egy hónapon át Rijeka város kulcsát.

A sokfeleségű király palotája: Hampton Court

VIII.

Cigányok, németek, szlovákok a Ligetben

A Sokszínű Budapest - Nemzetiségek Fesztiválja című eseményen július 6 és augusztus 8-a között a Felvonulási téren, a Műcsarnok oldalában várják az érdeklődőket a szervezők. A sokoldalú rendezvényen a hazai nemzetiségek kultúráit ismerhetik meg a látogatók.

A szembenézés nyert Velencében

Bizonyára megijedt Marco Müller igazgató tavaly, amikor a kevés sztár miatt a nemzetközi sajtó katasztrofálisnak kiáltotta ki a velencei filmfesztivált. Ezért történhetett, hogy az idén átesett a ló túlsó oldalára: a filmes válogatást túlkínálat jellemezte.

 

Utazás a kultúrában

A tegnap zárult Utazás kiállítás egyik programpontja volt a kulturális turizmus. Talán az utazásszervezők is rádöbbentek, hogy nem csak napfény, meg tenger, s még csak nem is hófödte hegycsúcs van egyedül a világon.

Éppen a magyar példák igazolják, hogy az emberek szívesen átrándulnak a közeli - sőt olykor távoli - vidékekre is egy-egy vonzó kulturális program kedvéért. Egy ideje erre építi programját a budapesti Szépművészeti Múzeum, évek óta kulturális csemegéket kínál a Budapesti Tavaszi Fesztivál, de kissé tágabban értelmezve a kultúrát: baráti társaságok kedvenc hét végi szórakozása lett egy-egy izgalmasnak ígérkező olasz, vagy angol bajnoki meccs megtekintése.

Pár éve alig akartam hinni a szememnek, amikor a párizsi metróaluljáró plakátrengetegében felfedeztem a Sziget Fesztivál poszterét. Ma már szinte hirdetni sem kell, szájról szájra jár az esemény híre külföldön. De egy-egy rangos bécsi koncert, vagy kiállítás híre is futótűzként terjed idehaza, s hovatovább divattá válik a hosszú hétvégékre beiktatott múzeumi séta a sógoroknál. Persze kulturális látnivalóért nem kell átszelni az országhatárt, van esemény itthon is, éppen elég.

Top cikkek