Tunézia, a nők Thaiföldje

Manapság egyre inkább elfogadottá válik, hogy a nők „ügyfélként” is részt vesznek a szexturizmusban. Az egzotikus országok fiataljai jól jövedelmező munkaként tekintenek a külföldiekkel kialakított szexuális viszonyra. Videó

Építkezni ház, fönn a fán!

A Magyarországon élő Pierre Jourdain szerint az emberek előbb-utóbb elszürkítik a saját életüket. Van pénzük, van munkájuk, ám valami mégis hiányzik. Nem élnek. Ki kellett valamit találnia, hogy vele ez ne történjen meg. Videó

Jekatyerinburg: séta a 'zárt városban'

Az egykori Szverdlovszkot zárt várossá nyilvánították: külföldit csak ritkán engedtek be - a KGB tudta nélkül akkor sem tehetett egy lépést sem.

Halászok az Arab-tenger partján

Colva lakosságának nagy része - a turizmus mellett - halászatból él. A módszerük egyszerű, évszázadok óta ugyanazt teszik: egy nagyobb csónakkal beeveznek a tengerbe, az indulási pontnál pedig egy hosszú kötéllel útjára indítják a hálót. Videó

Utazási láz

A magyarok 10 százaléka tájékozódik csak az egészségügyi veszélyekről. Az utazási betegséget csak akkor veszünk komolyan, amikor már késő.

 

XIX. századi gazdaság a biotájházban

Sok városi gyerek nem tudja, milyenek a rackajuhok, mekkora szarva lehet egy kecskének, miként dagonyáznak a kocák, milyen a gyöngytyúk és lehet-e belőle levest főzni? Nos, ezekre a kérdésekre is választ kaphatnak az apróságok, ha a család bükfürdői, kőszegi vagy szombathelyi programját egy kis kirándulásra megszakítja, hogy a közeli Lukácsházán megnézzenek egy XIX. században volt parasztgazdaságot.

Egy biotájházba csöppen az emberfia, melynek tulajdonosai megelevenítik a magyar paraszti múltat a csömötei hegy alatt lévő 27 hektáros területen. A kizárólag természetes anyagokból épített kerített, tornácos ház, 12 helyiséges lakó- és gazdasági épület is egyben, mely az 1878-as évet idézi paraszt-barokk stílusú bútoraival, szőtteseivel, lisztes- és kenyérládájával, "rejtettpócos" asztalával, lábas edényeivel, füstös konyhájával. Kukorica- és tollfosztáshoz, disznóvágáshoz közösségi helyiség is van téglából készült kályháival, rézveretes sütő-főző redlijeivel. Sőt külön szoba idézi fel az "öregszülék" életét szalmazsákkal, komóddal, sublóttal, katonaládával, csizmahúzóval.

Az eredeti tervek alapján épített négyszögletes ház belső udvarán kerekes kútból húzzák a vizet. És képzeljék el, nincs villany az épületben. A világítást kézi petróleum-, és a gerendás mennyezetre akasztott luszterlámpákkal oldják meg. (Villany csak a fejőházban, a fürdőszobában és a látogatói illemhelyen van - ehhez az ÁNTSZ ragaszkodott.)

A Bolfán család nem csak dísznek szánja az épületet, hanem valódi gazdaságnak is. Ezt bizonyítják a kézi, vagy állati működtetésű eszközök: a malom, darálók, répa- és szecskavágó, vetőmagtisztító, tejes köcsögök és feldolgozóeszközök. Kellenek is a berendezések, hisz négy tehenet, két pár lovat, négy kocát, malacokat, racka és merinói juhokat, kecskéket, gyöngytyúkokat, sőt a kis tóban még halakat is tartanak.

Önellátó lesz tehát a gazdaság, melynek fenntartásához gabonát, takarmányt, gyümölcsöt és más növényeket termesztenek. A javak tárolását pajtában, padláson pincében ládákban, zsomborokban, kosarakban oldják meg. Van lőcsös szekerük, vetőgépük, ekéjük, cséplőgépük. A gazda szerint kell minden, mert a család "egyébként" 40 holdon gazdálkodik majd.

Tavasztól minden bizonynyal érdekes időutazásban lesz része annak, aki ellátogat a Szombathely és Kőszeg közti településre.

Info

Bolfán Csaba, 9724, Lukácsháza, Biotájház. Tel.: 06 (20) 920-6061; www.biotajhaz.hu
Email:biotajhaz@vipmail.hu

Racka juhok bújnak szalmabálák mellé
Racka juhok bújnak szalmabálák mellé
Top cikkek