Már nem kell vízum az USA-ba

Múlt hétfő óta utazhatunk az Egyesült Államokba vízum nélkül. Turisták és üzletemberek legfeljebb három hónapra mehetnek vízummentesen Amerikába, feltéve, hogy rendelkeznek új, biometrikus útlevéllel. Akinek van ilyen útlevele, annak a beutazáshoz mindössze egy internetes kérdőívet kell kitöltenie. A kérdőív neve ESTA (Electronic System for Travel Authorization, vagyis Elektronikus utazás-engedélyeztető rendszer).

Az amerikai határőrség honlapjáról érhető el, a www.cbp.gov/esta internetes címen. A szolgáltatás ingyenes. A kérdőív nem érhető el magyarul, fordítása valószínűleg a jövő év elejére készül el.

A biometrikus útlevél vörös fedőlapos, és hátsó borítójában elektronikus chip is tárolja a személyes adatokat. Egyelőre csak a forgalomban lévő útleveleknek nagyjából negyede ilyen fajta, tájékoztatta lapunkat az illetékes Közigazgatási és Elektronikus Közszolgáltatások Központi Hivatala. A majdnem 4 millió útlevélből még mindig körülbelül 3 millió a régi, kék fedőlapos. Azokkal is korlátozások nélkül lehet utazni, ha van bennük érvényes, többszöri beutazásra jogosító vízum. A hivatal szóvivője, Kiss Katalin azt mondta, országosan nem érzékeltek komolyabb keresletnövekedést, noha egy-két önkormányzatnál valamivel erősebb az igény az új útlevelek iránt.

Az eljárás alapesetben 30 napig tart, bár emelt díjért gyorsabb ügyintézést is kérhetünk, amellyel már 8 nap alatt megkaphatjuk az új útlevelet. Akinek lejár a régi útlevele, automatikusan biometrikus fajtát kap már évek óta. Az eljárás költsége 10 éves útlevél esetén 10 ezer, 5 éves okmányhoz pedig 6 ezer forint. Ez jóval kevesebb, mint az amerikai turistavízum jelenlegi 131 dolláros költsége, ami most nagyjából 28 ezer forintnak felel meg.

Mégsem valószínű, hogy az amerikai szabályok változása miatt nagy útlevélkiváltási roham indulna. 2007-ben mindössze 40 ezer vízumot adtak ki ugyanis az Egyesült Államok budapesti nagykövetségén. Ha ezek az utazók egytől egyig az új útlevelet váltották volna ki, nem a vízumot, akkor is csak az összes úti okmány egy százaléka cserélődött volna ki.

Diákok és munkavállalók továbbra is kötelesek vízumért folyamodni, ahogy az is, aki 3 hónapnál tovább szándékozik az Egyesült Államokban maradni. Az enyhítés feltétele volt, hogy az amerikaiak bizonyos mértékig betekinthessenek a magyar igazságszolgáltatás adataiba. Tudni fogják, ha valakit egy évnél hosszabb időre elítéltek, és a magyar hatóságoktól jelentéseket kapnak majd más dolgokról is, amelyeket egyik fél sem részletezett. Az amerikaiak jogosultak az adatok korlátlan ideig történő megőrzésére is. A priusz ugyanakkor nem jelenti azt, hogy büntetett előélettel nem utazhat senki az Egyesült Államokba. Thomas Ramsey budapesti főkonzul azt javasolta a követség internetes fórumán: aki büntetett előéletű, folyamodjon vízumért, mert az új rendszer vissza fogja utasítani.

Top cikkek