Kandinszkij Münchenben

Vaszilij Kandinszkij (Kandinsky) műveiből nyílt Münchenben retrospektív kiállítás, amely látható lesz Párizsban és New Yorkban is. Az absztrakt művészet orosz származású mestere Németországban élt és Franciaországban halt meg 1944-ben.

A Kandinszkij - Abszolút. Absztrakt. című kiállítás február 22-ig látogatható a bajor fővárosban. A retrospektív tárlat 90 képet mutat be a müncheni Lenbachhaus, a párizsi Pompidou Központ és a New York-i Guggenheim-múzeum gyűjteményéből - ez a három intézmény rendelkezik a legtöbb Kandinszkij-alkotással, és ezúttal először fogtak össze egy közös vándorkiállítás megszervezésére.

Párizsban 2009 áprilisától augusztusáig, New Yorkban 2009 szeptemberétől 2010 januárig lesz megtekinthető az anyag. A három múzeum kiegészíti egymást. München gazdag olyan képekben, amelyeket az orosz mester a Der Blaue Reiter-csoport tagjaként festett 1914 előtt, Párizsból az orosz forradalom idején készült alkotások, valamint a Bauhaus weimari és dessaui műhelyeiben festett művek kerültek a visszatekintő tárlat anyagába, New York pedig Kandinszkij késői, 1933-1944-es párizsi periódusának mesterműveivel járul hozzá a kiállításhoz.

Az először Münchenben bemutatott anyag lehetővé teszi annak a forradalmi folyamatnak a követését, amelynek során a határokon mindig túllépő művész a kifejezés radikálisan új formáiig jutott el.

Vaszilij Kandinszkij 1866-ban Moszkvában született, Münchenben tanulta a festészetet, Észak-Afrikában is utazást tett, majd Svájcban, illetve Németországban alkotott, mielőtt 1939-ben elnyerte a francia állampolgárságot. A müncheni Lenbachhaus is az absztrakt festő egyik múzsájának köszönheti gyűjteménye magvát. Gabriele Münter Kandinszkij tanítványa volt és hosszú utazásokon társa is, együtt festettek a XX. század első évtizedeiben a bajor városokban. (AFP)

Top cikkek