Kezdődik az Oktoberfest

Pár nap múlva, szeptember 20-án kezdődik a világ feltehetően legnagyobb és legrégibb sörünnepe, a müncheni Oktoberfest. Lapzártánk előtt már az utolsó még elérhető asztalokat kínálták az interneten. A fesztivált a müncheniek Wiesnnek, azaz mezőnek nevezik, mivel az óriási evés-ivás ünnepet majd kétszáz éve a város Teréz-mezőnek nevezett térségében rendezik.

A történet szerint 1810. október 17-én I. Lajos bajor király feleségül vette Teréz hercegnőt és a felséges nász örömére meghívták lakomára a fővárosi alattvalókat. A mezőn, amelyet a hitvesről nevezték el, eleinte sportversenyeket tartottak. Manapság a sörfogyasztás és a csirke- és csülökevés mozgatja meg a hazai és nemzetközi vendégsereget a 14 nagyobb és 15 kisebb sátorban. A bajor sörgyárak külön sátrakkal jelennek meg. Aki odamegy számíthat rá, hogy vele együtt tízezrek emelgetik a literes kancsót, s hallgatják a rézfúvósokat. A népünnepély és vurstlijelleget erősíti az óriáskerék és megannyi más attrakció is. A literes krigliket ellopni tilos, viszont helyben megvásárolhatók. Előrelátható sörimádó előre is megveheti az önfedeles, vagy fedél nélküli kerámiakorsót, esetleg az olcsóbb üvegből való változatot. De ha külsőre is hasonulna a sörivás bajor bajnokaival, ugyanígy bőrnadrágot, vagy dirndlit is rendelhet.

Az Oktoberfest nyitónapján nagy felvonulást tartanak a sátortulajdonosok, a müncheni polgármester leüti a söröshordó csapját, s mindenki elmerülhet a vigasságban. A sörfesztivál komoly ipar, s nagy látványosság. Egészen október 5-ig tart a rendezvény. (M. G.)

Top cikkek