Farsangi bál, pofonokkal

A lakatosiparban működő, sikeres vállalkozót minden farsangkor a hideg leli ki, annyira utálja a bálokat, különös tekintettel arra az egyre, amelyen - ha a többi alól esetleg ki is tudna bújni valahogy - kötelezően meg kell jelennie.

Kedvező gyulai mérleg a reneszánsz karnevál után

Nagyot lendített a februári idegenforgalmi mérlegen Gyulán a negyedik alkalommal megrendezett reneszánsz karnevál.

Farsangi mulatság a Gödörben

Február utolsó hétvégéjén igazi farsangi mulatság lesz a Gödör Klubban. Hajnalhasadtáig, ami belefér.

Ki viszi el a rozmaringbokrot?

A svábbálok különleges színfoltja az éjfélkor megrendezett árverés, amikor egy rozmaringbokorra lehet licitálni. A magyarországi németség számára eredendően a tisztaságot, vagy manapság inkább az összetartozást jelképező rozmaringért mindig nagy a versengés. Videó

Egymillióba kerül az Aldinak a fegyvertelenítés

Gyermek farsangi jelmezeiknek hirdetésekor tisztességtelen kereskedelmi gyakorlatot folytatott az Aldi Magyarország Élelmiszer Kereskedelmi Bt.

 

Ditrói farsangolók égetik az Illyést Bátaszéken

Gyergyói népszokás elevenedik meg szombaton a Tolna megyei Bátaszéken, ahol a helyi magyar, német farsangolókkal együtt ditrói székelyek temetik a telet.

Délután három órakor mintegy száz maskarás vonul végig a városon, a bátaszéki Heimat és Felvidék tánccsoport tagjai, fiatalok és gyergyóditrói vendégek - mondta az MTI-nek Döményné Székely Ilona művelődésszervező.

A felvonulás fénypontja a piactéren a magyar kiszebábhoz hasonló szalmabáb, az Illyés bábu elégetése lesz, a tüzet körbetáncolják, és így jelképesen megszabadulnak a téltől. Ezek után két gyergyói ceremóniamester küzd meg egymással a tél és a tavasz szerepében, a harcból a tavasz kerül ki győztesen - ismertette a programot a szervező.

Bátaszék romániai testvérvárosában a farsangtemetést februárban, húshagyó kedden vagy az előtte való vasárnap tartják. Ekkor álarcos  legények, lányok tánc, ének, zene, kiáltozások közepette viszik át a községen az Illyést, az év közben felgyűlt bűnök jelképét, majd a határban kivégzik és elégetik. Ditróiak szerint a Gyergyói-medence legészakibb községében e szokást megtartották a diktatúra éveiben is, amikor tiltották a hagyomány ápolását.

Top cikkek