Egri várrekonstrukció több ütemben

Folytatódik az egri vár rekonstrukciója: az idén a Kincstári Vagyoni Igazgatóság saját költségvetéséből több mint százmillió forintot fordít a történelmi emlék renoválására és fejlesztésére. A tavaly elkészült, hat évre szóló, 1,1 milliárd forintos teljes rekonstrukciós terv szerint azonban az idei feladatokra több mint négyszázmillió forint kellene. Ez az öszszeg nincs meg, csak pályázat útján lehetne hozzájutni. A gond az - tudta meg tudósítónk -, hogy erre a célra egyelőre nincs pályázati kiírás.

Tavaly 120 millió forintot nyertek el a Széchenyi-terv pályázatán az egri vár rekonstrukciós munkáinak első ütemére, s ehhez az összeghez további 120 millió forint önerőt biztosított a KVI, az egri és a megyei önkormányzat. Lugosy Dénes, a Kincstári Vagyoni Igazgatóság (KVI) Heves megyei kirendeltségének vezetője elmondta: a KVI saját forrásából kiegészítette további harmincmillió forinttal. Lugosy Dénes tájékoztatása szerint ebből az összegből az épületegyüttes több pontján - külső és belső várfalszakaszokon, bástyákon - megtörtént a felújítás. Emellett elkészült a Dobó-bástya egyik szintjének beépítése, gépészeti szerelése: itt a tervek szerint konferenciaterem készül. A rekonstrukció első szakaszának munkálatait márciusban fejezik be.

Lugosy elmondta: a KVI saját forrásából származó több mint százmillió forintból az idén a Dobó-bástya második szintjére tervezett kiállítótermek kialakítása fejeződhet be. Ha a 2003-ra tervezett második ütem munkáihoz szükséges több mint négyszázmillió forint összejönne, akkor a vár hét pontján folytatnák a renoválást.

Top cikkek