Senlis, a középkori hangulatok városa

Ha a turista egy érintetlen középkori városban akar gyönyörködni, nem messze Párizstól, egy kis magyar beütéssel, akkor ez nem lehet más, csak Senlis. A fővárostól 40 kilométerre fekvő települést tömegközlekedéssel nehéz megközelíteni, autóval viszont gyorsan meg lehet tenni az utat. A senlisi városvezetők a XIX. század végén egyedülálló döntést hoztak: úgy határoztak, hogy nem kérnek az akkor épülő vasútvonalból, így őrizve örökségüket.

Ezért nem lett Senlis alvóváros, ezért sikerült teljes szépségében megőrizni a jellegzetes épületeket, ezért különleges élmény sétálni a patinás utcákon. A belvárost nagyjából egy óra alatt körbe lehet járni, és tényleg nem túlzás, hogy bármelyik helyen felbukkan egy-egy izgalmas ház. Induljunk el a XII. században épült székesegyháztól, amelyet állandóan restaurálnak, de belülről már a régi szépségét mutatja. A gótikus templomtól néhány lépésre találjuk a X. századi királyi palota romjait, a kápolnával és a vártoronnyal. Itt koronázták meg Hugues Capet-t, a dinasztiaalapító királyt. Számos későbbi uralkodó is szeretett itt időt tölteni. Az egyik melléképület ad otthont a szpáhi (francia gyarmati lovasság. - A szerk.) és a vadászati múzeumnak. Innen néhány perc alatt elérjük a Saint-Frambourg-templomot, amely szintén a XII. században épült egy kápolna romjain.

A korábban raktárként és garázsként "használt" épületet Cziffra György vette meg és újíttatta fel a hetvenes évektől kezdve, itt alakította ki a világhírű koncerttermet, ahol ő maga is többször játszott. Ha a belváros felé vesszük utunkat, érintjük a XI. században emelt Saint Vincent-apátságot és a Saint-Agnan-templomot. Egy hosszabb séta után tekinthetjük meg az I. századból való gall-római arénát, ahol a gladiátorok mutatták be tudásukat. Senlisban természetesen számos helyen megpihenhetünk, kávézókban és éttermekben sincs hiány. De a legfontosabb a hangulat; nagyon könynyen a középkorban érezhetjük magunkat.

Ha már Senlis felé járunk, érdemes megállni a várostól néhány kilométerre fekvő Chantillyban is, ahol gyönyörű kastély, istálló és lovasbemutatók meg a híres lóversenypálya várja az érdeklődő turistákat.

Top cikkek