Ötös csapat előtt nyílhat meg Amerika

Magyarország mellett a csehek és a baltiak kaphatnak a térségből még az idén vízummentességet az Egyesült Államokban - értesült lapunk. Az USA külügyminisztériuma lapzártánkig nem tudott erre reagálni.

Be lehet hűteni a pezsgőt, de azt nem tudom, mikor lehet felbontani - mondja Max Teleki, az Amerikai Magyar Koalíció elnöke arra a kérdésre: mikor írhatják alá az utolsó kétoldalú egyezményt, amely ahhoz szükséges: hazánk is beléphessen a jelenleg huszonhét államra vonatkozó vízummentességi programba (VWP). Diplomáciai forrásból lapunk úgy értesült: a térségből hazánk mellett Csehország és a három balti állam kerülhet be ebbe, a lengyelek és a szlovákok nem. Mindez a rendelkezésekkel visszaélők, a vízumuk lejárta után is az Egyesült Államokban maradók, a helyből elutasított vízumkérelmek arányán is múlik. (Mintegy 12 millióan élnek az országban papírok nélkül.) Bár a hivatalos adatokat csak a hó utolsó napján, a pénzügyi év végeztével összesítik, lapunk úgy értesült: hazánk teljesíti azt a követelményt, hogy az elutasítások aránya nem haladhatja meg a tíz százalékot. A tendencia már az előző években is ebbe az irányba mutatott. Az utolsó lépés a sorban negyedik, ezúttal a bűnűgyi adatcserére vonatkozó egyezmény aláírása lesz - ennek időpontja több halasztás után is bizonytalan. Amy Kudwa, az USA belbiztonsági minisztériumának sajtóügyeletese csütörtökön nem tudta lapunknak megmondani, hogy az egyezményt mikor hozhatják tető alá. Mint mondta, nincsen birtokában a vízumelutasításokra vonatkozó adatsor sem.

Ugyanakkor a VWP bővítését a jövő év elejére tervezik. Washingtoni hírek szerint George W. Bush elkötelezett arra, amit nemcsak a közép-kelet-európai országok, hanem az Európai Unió is régóta szorgalmaz: a szövetségesek kapjanak vízummentességet. A jelek szerint ennek beéréséhez a csehek és a magyarok esetében csaknem tíz év NATO-tagság kellett. A VWP ilyen bővítésének lehetőségére az elnök 2006 novemberében, a rigai NATO-csúcs margóján utalt először egyértelműen.
 
A tervek szerint a jövő év elejétől a turisták, 90 napra utazhatnának be vízummentesen. Aki ennél hosszabb időre érkezik, vagy munkát vállal, illetve itt tanul, annak azonban továbbra is vízumra lesz szüksége. Január 12-től általában is változik az amerikai belbiztonsági politika, és ez a magyar utazókat is érinti (legalábbis azokat, akiknek nem lesz ekkor érvényes amerikai vízumuk.) Ekkor debütál ugyanis a kísérleti jelleggel már másfél hónapja beindított Elektronikus Utazási Jóváhagyási Rendszer, az ESTA. Lényege, hogy az utazást előzetesen ugyanúgy engedélyeztetni kell, mint a vízumnál (ezért most főleg Nyugat-Európának nagy újdonság). De az ESTA legalább ingyenes, nem igényel személyes, csak online ügyintézést. A legtöbb esetben az igen válasz másodperceken belül megérkezik majd. Az ESTA honlapját az ősztől idegen nyelveken is fejlesztik. Az amerikaiak felhasználóbarát ügyintézést ígérnek. Számukra érdektelen, hogy egy utasra vonatkozóan ki szerzi meg a jóváhagyást. Megtehetik családtagok, utazási irodák vagy olyan szolgáltatók, akik az internetet nem ismerő turisták dolgát könnyítik meg.
 
Az Egyesült Államok kormányszerveitől kapott utazási jóváhagyással - amelyhez alapadatokat kell megadni: nevet, útlevélszámot, születési dátumot, járatszámot, amerikai tartózkodási címet - két éven keresztül, illetve útlevelük lejártáig (amelyik korábban következik be) bármennyiszer beléphetnek az utasok. Ki kell tölteniük egy kérdőívet is (ezt most még a repülőn kapják), amelyen a hatóságok a többi közt az iránt érdeklődnek: szenved-e a beutazó "testi vagy mentális rendellenességben", kábítószerfüggő-e, részt vett-e kémtevékenységben, terrorista vagy szabotázsakcióban, népirtásban, és bármi módon köze volt-e a náci üldöztetésekhez. Továbbá: szándékozik-e munkát vállalni az Egyesült Államokban, toloncolták-e már ki, utasították-e el a vízumkérelmét? Azok esélye a legnagyobb, akik minden kérdésre nemmel válaszolnak.
 
A légitársaságok kötelessége lesz, hogy felhívják a figyelmet: e naptól a VWP-ben szereplő összes állam polgárának ESTA-jóváhagyással kell rendelkeznie, mielőtt felszáll az országba tartó repülőgépre vagy hajóra. A szárazföldön - tehát Kanadán vagy Mexikón keresztül - érkezőkre az internetes előregisztráció egyáltalán nem vonatkozik. - Az ESTA nem vízum, de garanciát sem jelent arra, hogy az előzetes jóváhagyással rendelkező utast ténylegesen be is engedik majd az Egyesült Államok területére. A határőrnek továbbra is mérlegelési joga van - mondta lapunk kérdésére korábban Jackie Bednarz amerikai belbiztonsági attasé. Azt tanácsolják, hogy mindenki legalább 72 órával az utazása előtt regisztráltassa majd magát. Akinek pedig - például családi vagy üzleti okból - úgy adódhat, hogy azonnal repülőre kell pattannia, jó előre szerezze be az egyelőre amúgy is ingyenes ESTA-jóváhagyást, és akkor két évig nincs vele gondja.

Top cikkek