A megszépült Fülek

Augusztus 15-től az egykori füleki várkapitány nevét őrző Bebek-bástyában láthatók a régészeti leletek, amelyek az elmúlt húsz év ásatásaival kerültek elő. Fülek város gazdag történelmi múlttal rendelkezik, az első írásos emléke 1246-ból származik. Erős vára már ez idő tájt ellenállt a tatárok támadásainak is. A török is sokszor támadta eredménytelenül, míg végül 1554-ben török hódoltság alá került, s lett a város egy szandzsák székhelyévé. Fénykorát Fülek feltételezhetően a XVII. században élte, amikor is Nógrád, Hont, Heves és Pest vármegye székhelye volt. Olyan híres várkapitányok parancsoltak itt, mint Bosnyák Tamás, Wesselényi Ferenc és II. Koháry István, kikről később a várban bástyákat neveztek el. A Váralja utcában a nyár elején adták át a város turisztikai irodáját, itt található a Nógrádi Geopark információs központja is, ahol a környék geológiai és botanikai érdekességeihez kap a turista útbaigazítást.

Az önkormányzati fejlesztések a magánszektorra is jótékony hatást gyakoroltak: mára gyakorlatilag teljesen beépítették a foghíjtelkeket. Megnyújtva ezzel a Fő utcát is, ahol egyebek közt a Vigadót, a városi múzeumot és az ugyancsak a nyáron felújított, kastélykerttel körülvett magyar tanítási nyelvű gimnáziumot is találjuk.

A Salgótarjántól alig húsz kilométerre, Besztercebánya megye déli határ menti területén, a Cseres-hegység Tájvédelmi Körzet peremén fekvő tízezres lélekszámú városnak méltán került címerébe a zöld dombból kinövő pálma. A megújuló életet is szimbolizáló növény ugyanis Fülek kalandos történetét is tükrözi, aminek középpontjában - miként a városnak is - a már messziről jól látható vára áll. A füleki vár egyébként egy 65 méter magas, s közel nyolcvan méter átmérőjű sziklatömbön nyugszik. Az első itteni várat a XII. században négyszögletű torony, védőfallal ellátott palota, a délnyugati oldalon cölöpökből kialakított kerítés és árok alkotta. Az 1551-es évben a várat kibővítették, ágyúbástyákat, várfalakat és ötszögű védőbástyákat építettek. A gótikus várat hat méter széles (!) védőfallal erősítették meg, s reneszánsz bástyákkal, tüzérségi tornyokkal vették körül. Pusztulását az 1682-es év hozta, amikor is Thököly 60 ezer török katona segítségével az erődítményt bevette. A vár ekkor leégett, s vele együtt megsemmisült a megyei levéltár, a hadak pedig az egész várost elpusztították. Fülek vára azóta is romokban hever. Régészeti védelmét, s a vár állagmegóvását 1972-ben kezdték, múltját, leleteit azóta folyamatosan kutatják.

A nyaranta diákoknak ide szervezett várszépítő programoknak, a várjátékoknak, a várudvar színpadán mind gyakoribb folklórműsoroknak, valamint a dzsessz- és rockkoncerteknek köszönhetően Fülek azonban mára nem csupán könnyen elérhető, de vonzó turistacélponttá is vált.

A vulkáni tufára épült füleki várban 305 méter hosszú és 40 méter szintkülönbségű botanikai tanösvényt alakítottak ki a turisták számára, a várba 40 korona, vagyis mintegy 300 forint a belépő, diákoknak ennek a fele. Nyitás 10 órakor, a vár hatkor zár. További info: www.filakovo.sk

Top cikkek