A világ egyik legjobb hajózós területén

Egy hétig vitorlással járni a tengert alapvetően nem drágább, mint szállodában nyaralni. Annak azonban, aki nulláról indul a hajózásban, minimum 700 ezer forintra van szüksége ahhoz, hogy a vizsgapapíroktól, a megfelelő ruhán át, a hajóbérlésig mindent ki tudjon fizetni.

A horvát Adria partvonalának hossza a szigetekkel együtt csaknem 6000 kilométer, tengerfelülete pedig 31 ezer négyzetkilométer. 1185 sziget tartozik ide, a nagyobbak közül 47 lakott, 651 lakatlan, és 389 kisebb szigetecske vagy zátony, továbbá 78 szirt található még itt, világítótornyokból, meg kikötői fényekből pedig összesen 600 darab van.

Horvátország a világ legjobb hajózós területei közé tartozik. Nem csupán az Adria kristálytiszta vize - a nyílt tengeren akár 56 méterig is le lehet látni -, de a táj hihetetlen változatossága miatt is.

Háromszázötven kikötőhely van a horvát tengeren, ahol tavaly 890 alkalommal regisztráltak magyar hajókat, és összesen közel félmillió külföldi hajózót. Az 51 legnagyobb kikötő egymilliárd euróval járult hozzá a horvát turizmus hétmilliárdos bevételéhez.

Az idei árak a legtöbb helyen legaláébb 10-20 százalékkal magasabbak, mint a tavalyiak voltak. Egy 12-13 méteres vitorlást alapul véve átlagosan napi 50 euró kikötési díjjal számoljunk, az egyik legolcsóbb hely a Marina Kremik Primoštenben 23 eurós díjjal, a legdrágábbak közé pedig a rogoznicai Marina Frapa tartozik, ahol főszezonban 73 eurót kérnek el naponta a kikötésért.

Horvátországban 800 olyan cég van jelenleg bejegyezve, amely hajóbérléssel foglalkozik, összesen 3000 vitorlásból illetve motoros jachtból áll a kínálatuk.

Ha valaki teljesen a nulláról indulna a vitorlázási ismeretek megszerzésében, akkor legalább 450 ezer forintot kell szánnia arra, hogy tengeri hajózásra is feljogosító papírokhoz jusson. (Ebben az összegben benne van a belföldi, és mondjuk horvátországi elméleti, gyakorlati tanfolyam ára, tankönyvekkel, vizsgadíjjal együtt minden.)

A vitorlázáshoz azonban még megfelelő ruházat is kell, ami fejenként legalább 100 ezer forintba kerül: cipők, vízhatlan dzseki, nadrág, sapka, stb.

Meisel Zsófia vitorlázási referens szerint július első hete az egyik legalkalmasabb időszak a hajós nyaralásra Horvátországban, ilyenkor ugyanis általában kellemes és viharmentes az időjárás, általában északnyugati, misztrál szél fúj.

Egy négytagú család nyaralásra megfelelő vitorlást 1600 eurótól bérelhet egy hétre, azaz 400 ezer forintért. Ehhez az árhoz jön még a kikötések díja, az üzemanyag (nem lehet mindig, mindenütt vitorlát bontani) és megfontolt, spórolós étkezések költsége, amire családilag minimum 200 ezer forint kell. (Motoros jachtnál jóval magasabb ez az összeg a tetemes üzemanyag-fogyasztás miatt.)

Ha mindent egybe veszünk (a tengerig eljutás költségétől, a megfelelő felszerelésen át, élelmiszer, hajóbérlés, és kikötés díjáig) akkor egy fő egyhetes vitorlázása minimum 260 ezer forintba kerül. Plusz az önálló hajózáshoz szükséges papírok (450 ezer forint), így tehát teljesen nulláról indulva legalább 700 ezer, de inkább egymillió forint kell ahhoz, hogy valaki a horvát tengeren hajózhasson.

Természetesen a ruházat és vizsga költsége hosszú távú, illetve egyszeri befektetés. Ha ezeket mind leszámoljuk, akkor fejenként 150-160 ezerből hozható ki hét nap adriai hajózás. Aki pedig nem akar megtanulni vitorlázni, ám mégis hajózna, az a motoros jachttal vagy vitorlással együtt kormányost is bérelhet: naponta minimum 100-120 euróért.

Top cikkek