London télen is megéri

Az év eleji alacsonyabb repülőjegy- és szállodai árakat kihasználva érdemes egy londoni úttal megszakítani a téli hónapok monotóniáját. Változatlanul nyitva tart London két sztárshow-ja, a Kínai agyagkatonák a British Museumban és a "Tut király" címet viselő látványos egyiptomi seregszemle az egykori Millenniumi Dóm, ma O2 kulturális központban.

Az április 8-ig látogatható terrakotta hadsereg iránt olyan felfokozott az érdeklődés, hogy csütörtök és vasárnap között reggel tíz órától éjfélig hosszabbították meg a nyitva tartást, de online még így sem kapható egyetlen szál jegy sem. Mindennap 9.15-től ötszáz, csak ugyanarra a napra szóló belépő kerül forgalomba, felnőtteknek 12 fontért. Január 26-án kezdődik és április 18-ig tart a Piccadilly úton a Royal Academy of Arts patinás épületében az 1870-1925 közötti éveket magában foglaló orosz és francia festészeti kiállítás, melynek káprázatos anyagát, benne Matisse Táncával Moszkva és Szentpétervár vezető múzeumaiból kölcsönözték ki. A világhálón keresztül is lehet jegyet foglalni a www.royalacademy.org.uk portálon keresztül 12,50 fontért. Charles Saatchi reklámguru Chelsea szívében, a Kings Roadon, az egykori Duke of York kaszárnya helyén alakítja ki a világ egyik legnagyobb kortárs művészeti intézményét, amely szintén tavasszal nyílik.

Soha vissza nem térő alkalomnak számít a színház világában a Royal Shakespeare Company vállalkozása, melynek keretében a Bárd teljes történelmi ciklusát (II. és III. Richárd, IV., V. és VI. Henrik sorozat) színészeknek ugyanaz az együttese játssza el. A sorozat március közepéig Stratford-upon-Avonban, a Courtyard Színházban, ezt követően a londoni Roundhouse teátrumban látható.Az év első hónapjaiban ritka kényeztetésben van részük a klasszikus zene híveinek is. A Covent Garden Királyi Operaházban a tavalyi lemondott Don Giovannik után most mutatkozik be Anna Netrebko teljes fényében, a Traviata címszerepében a londoni publikumnak. Majd márciusban a helyére Donna Anna szerepébe kirobbanó sikerrel beugrott Maja Poplavszkaja alakítja Tatjánát az Anyeginben. Kitesz magáért a két rivális multifunkcionális kultúrpalota, a kelet-londoni Barbican és a Temze-parti, régi fényét tavaly visszanyert Royal Festival Hall is. Műsortengerükben szinte csak csepp a Barbicanben székelő Londoni Szimfonikusok művészeti vezetője, Valerij Gergiev máris megkezdődött Mahler-szimfóniák sorozata, mely, igaz júliusban, a szomszédos Szt. Pál-székesegyházban felcsendülő "Ezrek szimfóniájával" ér el csúcspontjára. A Festival Hallban Daniel Barenboim január 28-a és február 18-a között Beethoven mind a 32 zongoraszonátáját eljátssza. Jelenleg is kaphatók jegyek a www.barbican.org.uk, illetve a www.southbankcentre.co.uk honlapon keresztül.

Top cikkek