Fényvarázs Lyonban

A magukra adó városok, a saját vagy országuk történelméből merítve mindig is találtak olyan eseményeket, amikre valamilyen fényjátékkal emlékeznek. Így vannak ezzel a lyoni polgárok is, akik az 1643. évi pestisjárványkor megfogadták, hogy ha városuk megmenekül a halálos veszedelemtől, akkor Szűz Máriának, a város védőszentjének méltó módon fognak hálát adni. A december 8-i megemlékezéseknek, a város bazilikája, majd 1852-től a bazilika melletti Szűz Mária-szobor volt a központja. Az évszázadok során az egész városban elterjedt, hogy a polgárok ablakaikba tett gyertyákkal emlékeznek.

A Fények ünnepe (Fete des lumieres) az utóbbi években valódi profi turistaeseménnyé lett. Napnyugtától városszerte több mint 80 helyen folyamatosan tartanak a szabadtéri zenés fényjátékok, fényinstallációk. Mindazt a fény- és színorgiát, amivel egy esti barangolás során találkozik az ember, nehéz szavakba önteni. A város meghatározó építményei, a városháza, az opera, templomok, múzeumok, szobrok, sőt még a parkok is mind testre és alakra szabott vetített fényjátékban úsznak, a mívesebb homlokzatok az egyedi vonalakat és díszítőelemeket követve vannak megvilágítva. Sokukra zenés, háromdimenziós animációt vetítenek, a templomi homlokzatokon "élethű" angyalok repkednek, mialatt mögöttük mindenféle tűzijátékszerű fények cikáznak, a városháza terén a homlokzatokon lovak vágtatnak, alakok kürtöket fújnak és rejtélyes orgonasípszerű fémtorkokból valóságos lángok csapnak fel, egy lovas szobrot futurisztikus lila fénypajzs vesz körül. Amikor az életre kelt házfalaktól és az aláfestő zenéktől már nem tudjuk, ébren vagyunk vagy álmodunk, sétáljunk arrébb néhány háztömböt és mondjuk, nézzünk be egy múzeum koromsötét belső udvarába, ahol lila UV-fényben, óriási medúzák lebegnek a levegőben, vagy pihentessük érzékszerveinket a számos park egyikében, ahol ismét valami fénykompozíció vár minket. Erőt gyűjthetünk egy kis üldögéléssel is, például az egyik azúrkéken vagy rózsaszínen megvilágított villamoson, vagy városnéző buszon, amely a fontosabb látnivalókat érinti útvonalán.

Lyon - a fentiek mellett - remek hely egy, jelen esetben, téli hosszú hétvége tartalmas eltöltésére. A Rhone és a Saone folyók összefolyásánál elterülő várost, a folyók partja mellett magasodó dombok teszik egyedivé és izgalmassá. Történelme 2000 évre nyúlik vissza, kereskedelmi csomópont lévén minden korban jelentős hatalommal rendelkezett. Lyon egy ideig Franciaország fővárosa is volt. A régi városrészt az UNESCO a világörökség részévé nyilvánította. Az egyes korok külön kis városrészeket alkotnak az óvároson belül is. Franciaország legnagyobb reneszánsz városrésze itt található. A reneszánsz kortól kezdve a lyoni selyem-, és textilipar maga mögé utasította még az itáliai selyemmanufaktúrákat is, és azóta világszinten jegyzettek az itt készült kelmék. A lyoni selyemszövők hajdani negyede a Croix Rousse domboldalon, mára divattervezők műhelyeinek és üzleteinek a központja lett.

Több helyi forrás a várost tartja a konyhaművészet fővárosának. Mintha már más városokról is hallottunk volna ilyesmit... Az kétségtelen viszont, hogy egy hangulatos étkezés összes feltételét a lyoniak is tudják biztosítani. Keressük a "bouchon" házias éttermeket, ahol helyi alapanyagokból, tradicionális ételeket ehetünk.

Válasszuk a Lyon City Cardot, így 1-3 napra 19-39 euróért látogathatunk múzeumokat, idegenvezetős városnéző túrákon vehetünk részt, kedvezményesen bérelhetünk biciklit, színház- vagy operajegyet vehetünk olcsóbban.

Az egész város kivilágítja magát
Az egész város kivilágítja magát
Top cikkek