Márton-napi libavész

Fékevesztett libaevéssel köszönti Márton-napját (november 11-ét) az ország. Ilyenkor szeretünk újabb lúdrecepteket is kipróbálni. Nem lehet kellemesebb és ínycsiklandóbb időjárásjóslatot elképzelni, mint amit a Márton-napi lúd sült mellcsontjából megtudunk.

A néphit szerint, ha a hízott lúd mellcsontja vagy a hátgerince sütés után vöröses, akkor melegebb idő várható. Ha fehér, akkor sok hó lesz.

Ezt a népi meteorológiai előrejelzést november 11-én, Márton napján igen sokan figyelik egy-két pohár jó bor mellett Szombathelyen. Arrafelé ugyanis nagy becsben tartják a Márton-napot, mint a város nagy ünnepét. Szent Márton ugyanis az egykori Savaria szülötte.

Európa legismertebb szentjének ünnepén világi és egyházi megemlékezéseket tartanak. Méltó is rá a névadó, hisz a legenda szerint a Római Birodalom katonájaként nemcsak vitézségével, hanem jóságával, a betegek és szegények iránti részvétével tűnt ki. A franciaországi Amiens városkapujánál például kardjával kettévágta köpenyét, hogy felét egy didergő koldusnak adja. Álmában Jézus elmondta neki: Ő volt a koldus, akivel jót tett. A látomás hatására Márton keresztény lett, elhagyta a katonai pályát és európai térítő útra indult. Franciaországban kolostort alapított, majd Toursban - Szombathely testvérvárosában - püspökké választották. Midőn püspökké választották, szerénységből a ludak óljába bújt, de a szárnyasok gágogásukkal elárulták. Talán épp ezért a szombathelyi Szent Márton Látogatóközpontban nemcsak Európa legnépszerűbb szentjének életútját és a hozzá kapcsolódó emlékeket lehet megismerni, hanem a ludakat is. A bejáratnál ugyanis a kertben Márton kisméretű szobra mellett ott vannak a szárnyasok is. Az érdeklődők a látogatóközpontban november 6-án megismerkedhetnek például a Szent Márton kifli sütésével.

A szombathelyi Székesegyházban november 8-án misztériumjátokot mutatnak be Márton életéből. Másnap a vesperás, vagyis az esti székesegyházi dicséret után lampionos felvonulást tartanak a Szent Márton-templomhoz. 10-én pedig püspöki szentmisét mutatnak be a székesegyházban. Aznap este tartják a város díjátadó gálaműsorát a felújított Bartók Teremben, ahol elismeréseket adnak át a városért legtöbbet tett polgároknak.

November 10-11-én pedig országos nagyvásárt rendeznek a Vasi Múzeumfaluban Szombathelyen. Ilyenkor ott mi szem-szájnak ingere, minden kapható. Novemberben egyébként kísérőműsorként számtalan kiállítás, könyvbemutató, zenei és sportprogram is választható.

De vissza a Márton-napi libához! Ahhoz, hogy megtudjuk, milyen idő lesz, egy vendéglőben meg kell bizonyosodni a liba mellcsontjának színéről. Aztán, ha elveszi a fázósabbak kedvét a jóslat, ha nem, a libahús és egy pohár újbor íze minden bizonnyal meg is vigasztalja annak fogyasztóját.

Hogy ne sóvárogjanak egy jó recept után, érdemes megjegyezni a Wagner-vendégudvar szakácsának, Kiss Balázsnak receptjét. A megtisztított libacombot vagy mellet libafűszer-keverékkel bedörzsölik. A húst 2-3 órát állni hagyják, majd húsonként egy-két gerezd fokhagymát, kis fej vöröshagymát tesznek mellé. Fedett sütőedényben két órát, aztán fedél nélkül fél órát sütik. Az finomságot hagymás tört burgonyával, párolt káposztával tálalják. Új vörösbort kínálnak mellé.

Szombathely önkormányzata, Tourinform-iroda. 9700 Kossuth Lajos u. 1-3. T.: 06 (94) 514-451. E-mail: szombathely@tourinform.hu, internet: www.szombathely.hu.

Szent Márton Látogatóközpont, 9700 Szombathely, Szent Márton út 40. Internet: www.stmarton.t-online.hu. Nyitva tartás: hétfő-szombat 9-17 óráig.

Top cikkek