Meghalt egy magyar búvár az Adrián

Profi búvárok hosszú órákon át folytatták a kutatást szerda este egy magyar búvár után, aki három társával együtt merült le az Adrián Rogoznica és Ražanj között.  Csütörtök reggel pedig még egy helikopter is bekapcsolódott a mentésbe. Végül kora délután 30 méter mélyből már csak a magyar búvár holttestét tudták kiemelni.

Babity János Splitbe kihelyezett ideiglenes konzul lapunknak elmondta: a rendőrség kizárta, hogy bűncselekmény történt, a férfi halálát baleset okozhatta, azonban egyelőre ennek körülményei még tisztázatlanok. (Elképzelhető, hogy az is szerepet játszhatott: az egyik keze kedden egy esésben megsérült.)
A horvát hatóságok tovább folytatják a vizsgálatot, ezért a magyar búvárok ruháit is szakértőknek adták át. Annyi biztos, hogy minden szükséges engedéllyel rendelkeztek, és egy Kaštela Gomilicán működő búvárklub szervezésében vettek részt ezen a merülésen.
A meghalt búvár egyik, 21 éves társát - aki a keresés közben túl mélyre merült, majd túl gyorsan jött fel - jelenleg a spliti kórház dekompressziós kamrájában kezelik.

Viharos szél sodort bajba tengerben úszókat


Szerdán este viharos erejű jugo szél söpört végig az Adrián. Pulánál még időben, piros jelzéssel figyelmeztették a rossz időre a strandolókat, ennek ellenére húszan a vízben úsztak, amikor az erős szél megérkezett. Őket a parti őrség és búvárok próbálták kimenteni, ami nem volt egyszerű, mert a közel hétméteres hullámok miatt csónakokkal például nem lehetett megközelíteni az úszókat.
Eközben Umagnál két szörföző, Rovinj környékén pedig egy felborult vitorlás legénysége szorult segítségre. Végül mindenki szerencsésen, és épségben partot ért.
Splitben egy nyolcéves kisfiút kellett kimenteni a vízből, aki még mindig életveszélyes állapotban van.
A viharban 200 hajó rongálódott meg.

Top cikkek