330 millió turista

Pár hete egy félig tréfás javaslattal állt elő egy nagy angol nyelvű lap szerzője. Azt írta, épp ideje, hogy az ENSZ főtitkárának legyen egy olyan helyettese is, aki az utazókat képviseli a világszervezet csúcsain. Az emberiségnek - érvelt - egyre nagyobb hányada van úton kényszerből vagy önszántából.

A kényszerutazók meg is kapják a nekik járó figyelmet. Elég, ha csak az afrikai Kelet-Szudánból menekülő elűzöttekről készített képeket nézzük. És vannak majd ugyanennyien az önkéntesen menekülők, akik a megélhetés miatt hagyják el otthonaikat. És nem kevesen vannak munkát keresők, valcolók, vendégmunkások és társaik, akik mind úton vannak - időnként eldugaszolják átmenőországunk ki- és bejáratait. Ők már más kategória, habár tartózkodásuk ideiglenessége némileg őket is az utazó emberek kategóriájába utalja.

A kolléga feltehetően nem rájuk gondolt, hanem a turistákra. Miránk. A világ fejlettebb, más szóval gazdagabb része úton van önkéntesen. Most, amikor az északi féltekén elkezdődött a nyár, elképesztő tömegek lendülnek neki az útnak, szomszédba vagy másik kontinensre. Hogy ez mennyire komoly dolog, azt az ENSZ idegenforgalmi világszervezetének legújabb adata is jelzi. Tavaly a turisztika globális bevétele 730 milliárd amerikai dollár volt. 2005-ben a világ első tíz turistafogadó államába 330 millió külföldi vendég látogatott. Az International Herald Tribune már azt is tudja, hogy 2010-ben a turisztika lehagyja a kőolajipart, és a világ vezető iparága lesz. És nincs megállás. Ahogy a fejlett világ lakóinak átlagéletkora növekszik, többen lesznek az útra kelők is. Ahogy Kínában, Indiában mind népesebb rétegek engedhetik meg maguknak a világot látást, úgy újabb tízmilliók indulnak majd a világ legkedveltebbnek tartott célpontjai felé. Indiában például sokan szeretik felkeresni azokat a városokat, ahol a színes-szagos-zenés bollywoodi filmek történetei játszódnak. Többüket - úgy tudom - Budapesten forgatták, várhatjuk az érkezőket. A kínai turisták sem kerülnek el bennünket. Nem zokniárusok, valódi turisták. Jönnek, körülnéznek, pénzt költenek, majd hazamennek. A turistatömegek áramlása tehát megállíthatatlan.

Aki volt már főszezonban Párizsban, Firenzében, tolongott már Rómában a Trevi-kútnál, tudja, miről van szó. A szaporodó turistatömeg letapossa a városokat, elveszi a levegőt a bennszülöttektől, és lakhatatlanná teszi a helyeket, ahová tartós emlékekért érkezik. De nem csak az óvilági (és dél-amerikai, ázsiai) antikvitás emlékei nyögnek az idegenforgalom terhe alatt. Az európaiak és amerikaiak letapossák, elhasználják, beszenynyezik Kelet-Afrika szavannáit, a brazíliai esőerdőt és az Indiai-óceán paradicsomi szigeteit is. És mennyi szemetet hagynak a Himaláján! Ez igazi civilizációs és fogyasztási dilemma.

Az OECD egy jelentése szerint a tömegturizmus a talajpusztulást, a föld és a tengerek szennyeződését, élőhelycsökkenést okoz. Ezenkívül kihalás szélén álló fajokat veszélyeztet, növeli az erdőtüzek kockázatát, és a víztartalékok csökkenéséhez vezet.

Utazni kell, mert ez az életforma a középosztályiság tartozéka. De egyre többen vannak a világ gazdag felében, akik felelősnek érzik magukat azért, amit tesznek, és áthidaló megoldásokat keresnek. Ilyen lehet az etikus turizmus elvének követése, valamint a fenntartható turizmus. A cél az, hogy a turizmus ne csökkentse a felkeresett területek értékeit. Az utazásszervezők tehát a helyi alvállalkozókat igyekeznek rábírni arra, hogy környezetbarát technológiákat alkalmazzanak, például visszaforgassák a vizet, alkalmazzanak energiatakarékos módszereket, másrészt az utasokat bírnák rá a környezetbarát magatartásra. Az egyik finn turistairoda, amely ilyen módszereket ajánl, azt jelentette, hogy partnerszállodáiban a vízfogyasztást a turistánkénti 150 literről sikerült 120-ra csökkenteniük. Az ilyen megközelítés része az is, amikor az irodák drága szállodák helyett a helyi lakosok házaiban helyezik el utasaikat. Olcsóbb, a helyiek jobb jövedelemhez jutnak, s az utazónak is nagyobb élmény, mint ha a harmadik világba helyezett luxusszálloda elszigetelt világában lenne. Lehet persze gyalogos vagy biciklis utakra is indulni, ami még inkább kíméli a környezetet. Az ökoturizmus hívei egyébként is hevesen bírálják az egyre terjedő all-inclusive rendszert, amely, miközben extra fogyasztást gerjeszt, az utazókat elszigeteli a helyi környezettől, gazdaságtól. És ha már statisztika. Egy ENSZ-ügynökség számításai szerint a all-inclusive csomagtúrák utasai kiadásaik nyolcvan százalékát multinacionális cégeknek - repülőtársaságok, utazási irodák, hotelláncok - fizetik, nem pedig a helyi vállalkozóknak, alkalmazottaknak.

Az, hogy ezt valaki felismeri, s hajlandó költeni, időt szánni rá, hogy nyaralása, utazása környezetbarát legyen, és lehetőleg a helyieket gazdagítsa, jelentős tudati fordulatot követel. Tudom, vannak nálunk is ilyen utazók, sőt utazási vállalkozók is, akik ezt az igényt kiszolgálják. Azt viszont nem tudom, mennyire jelent ez kihívást a tömegutaztatás tendenciáinak, s a vágynak, hogy lássunk, és hogy meszsze legyünk. Ha utazunk, akkor bátran beleérezhetjük magunkat a világ gazdagabb felébe. Az utazás azonban egyben szembesülést jelent. Vagy a magunk helyzetével, vagy azzal a szegénységgel, amely lehetővé teheti az olcsó luxust. Dilemma. Pár éve együtt utaztam egy sokat próbált, börtönviselt férfival. Azt mondta, nehéz neki üdülőhelyet találni, mert képtelen elviselni a felé nyúló kolduskezek látványát. Nem ilyen jövőt akart. Nem tudom, hogyan viselné a pesti utca látványát.

Karlovy Vary: \'kétkezes\' turista
Karlovy Vary: \'kétkezes\' turista
Top cikkek