Császárok szórakozóhelye

A régi és az új harmóniájának példája az ausztriai Laxenburg városa és a központjában található kastélypark. A Bécstől alig tizenöt kilométerre, délre található település nevét most a százhúszezer tekercset számláló Osztrák filmarchívum miatt emlegetik Európa-szerte, pedig története a tizenharmadik századtól ismert. III. Albrecht herceg 1388-ban adományozott községi rangot a Bécsi erdőben található településnek, hogy a fejlődésnek semmi ne állhassa útját.

Korabeli feljegyzések szerint a Habsburgok a közeli Schönburg mellett, egy kisebb léptékű pihenőhelyet akartak létrehozni. Az uralkodócsalád tagjai főként tavasztól őszig töltötték itt az időt - állítják a laxenburgiak, akik egész évben kaphatók egy kis történelmi sétára a híres kastélyparkban. A belépő felnőtteknek kevesebb mint másfél euró, de a terület bejárására egy teljes nap is kevés.

Az osztrák császári család egykori jó kedélyének bizonyítéka ez a hely. Olyan érzés fog el mintha Versailles-ban lennénk, persze Laxenburgban a pompa visszafogottabb, és nem az épületeké, hanem a gondosan karbantartott parké a főszerep.

A Blauerhofnak, vagyis Kék udvarnak nevezett rezidencia és a körülötte elterülő díszkert, már a kezdetekkor is a Habsburgok szórakoztatását szolgálta. Népszerűségét Mária Terézia uralkodása után is megőrizte, ezért utódai folyamatosan bővítették. Később itt töltötte mézesheteit Ferenc József császár, és hitvese Erzsébet, de itt született fiuk, a tragikus sorsú Rudolf koronaherceg is.

A kert minden szegletén látszik, hogy ötletekből és pénzből bőven jutott annak, akit e különös játszótér kialakításával megbíztak. Nem messze a bejárattól villaszerű épület romjai bukkannak fel a fák között. A ház valaha az elvarázsolt kastély ötletén alapult. A pince a padláson volt és viszont. Most alapos felújításra vár. Találkozunk még középkort idéző lovagi tornatérrel, és vannak itt misztikus barlangok is, hogy csak a könnyed kikapcsolódás lehetőségeit említsük. A park mai gazdái a gyerekekre is gondolnak. Ha a kicsik elfáradtak a sétában, panorámavasúton folytathatják a kalandot, szüleikkel csónakázhatnak a huszonöt hektáros tavon, vagy póniháton lovagolhatnak a közeli karámban.

A kulturális életre nyitott Habsburgok úti célja a park közepén álló Franzensburg volt. Bár a kastély 1799 és 1835 között épült, stílusában a középkori lovagvárakat juttatja eszünkbe. Eredeti ötlet, hogy az épületet a kastélytó közepén kialakított szigetre tervezték. Most negyven centért komppal vagy csónakkal lehet átkelni. Ismét a szárazföldre lépve, négy euróért idegenvezetőt is kap az érdeklődő a tárlat megtekintéséhez.

II. Ferenc császár kultúrpalotát álmodott Laxenburg szívébe, ezért múzeumot őriznek az ódon falak. A franzensburgi gyűjtemény a Habsburg-évszázadokat mutatja be festményeken és a család személyes tárgyain keresztül. Az összeállítás könnyen befogadható, igazodik a hely hangulatához.

Misztikus és megkapó a földszinti szoborterem. Az íves helyiségben az uralkodók életnagyságú márványmásai állnak. Az arcok kifejezők, az alakok arányai rendkívül élethűek, és a plafonon lévő ablakból érkező természetes fény egészíti ki a látványukat.

A laxenburgi kastélypark Bécs közelében
A laxenburgi kastélypark Bécs közelében
Top cikkek