Kalandtúra a Csodabogyós-barlangban

A közelmúltban a nagyközönség előtt is megnyitották a Dunántúl leghosszabb barlangját, a balatonedericsi Csodabogyós-barlangot.

Tizenhat évvel felfedezése után a közelmúltban a nagyközönség számára is látogathatóvá vált a Keszthelyi-hegység keleti részén található balatonedericsi Csodabogyós-cseppkőbarlang, a Dunántúl legnagyobb barlangja.

- Ennyi idő kellett ahhoz, hogy megfelelően elő lehessen készíteni a fokozottan védett barlangot a látogatók fogadására - tudtuk meg Balogh Lászlótól, a Balaton-felvidéki Nemzeti Park Igazgatóságának vezetőjétől, aki elmondta, a balatonedericsi képződmény az összesen 5200 méter hosszú járataival a hetedik leghosszabb az ország 3700 barlangja közül.

A barlangot - amelyet a bejáratánál található jellegzetes mediterrán növényről, a szúrós csodabogyóról neveztek el - 1990-ben fedezték fel, feltárását pedig évek alatt több barlangászcsoport közösen hajtotta végre. A kutatásokból kiderült, hogy a barlangot a kéregmozgás hozta létre, a cseppköveket pedig a felszínről beszivárgó vizek alakították ki. Az elmúlt években öszszesen 900 méternyi járatot tettek alkalmassá a barlangi túrák számára.

Balogh László kérdésünkre elmondta: a Csodabogyós-barlang látogathatóvá tétele része a Bakony-Balaton Geopark kialakításának, azaz egy újabb lépés a geoturizmusban rejlő lehetőségek kiaknázására. Hármas összefogásból született az új turistalátványosság: a barlang üzemeltetője a nemzeti park, a túrákat a barlangászokból álló AG Explorer Kft. munkatársai vezetik, miközben az átöltözésre, pihenésre szolgáló bázisépületet a balatonedericsi önkormányzat alakította ki.

- Kalandtúráról van szó, ezért csak tízéves kor fölött fogadunk vendégeket - mondja John Szilárd barlangász, a kft. üzemvezetője. - Az alaptúra másfél óráig tart, útvonala nagyjából 400 méter hosszú, a négyórás úgynevezett extrém túrára viszont csak nagykorúak jelentkezhetnek, akik csaknem egy kilométert tehetnek meg a föld alatt. Odalenn nincs kiépített út és világítás, ezért a látogatók a túra idejére overállt és fejlámpás sisakot kapnak. A barlang 121 méter mély, a hőmérséklet állandóan 8-10 fok körül mozog, a páratartalom pedig megközelíti a száz százalékot. A barlang egész évben nyitva tart, szakképzett vezetőkkel naponta öt túra indul, a belépő személyenként öt-nyolcezer forintba kerül.

A Csodabogyós-barlang látogatásából származó bevétel a nemzeti parkot illeti, amely részesedést fizet a túrákat vezető cégnek. John Szilárd reményei szerint az első évben nagyjából ezer túrázó, hosszú távon évente 2000-2500 vendég keresi majd fel a barlangot.

A barlang egész évben nyitva tart
A barlang egész évben nyitva tart
Top cikkek