Retrobuli orsós magnóra Terényben

A világ legnagyobb orsósmagnó-gyűjteményét nem csupán nézhetik és darabjait hallgathatják a látogatók, de akár házibulit is rendezhetnek a páratlan műtárgyak közt. Nagy Vilmos, a terényi múzeum tulajdonosa arra a legbüszkébb, hogy minden készüléke működik, és mindegyikből olyan zene szól, ami a gyártás évében slágernek számított.

Egy gépésztechnikus, aki ifjúkori hobbiként elkötelezte magát a szalagos hangrögzítés mellett, felnőttként kezdte gyűjteni a magnetofonokat. Célja, a magyar gyártmányú készülékek teljes választékának összegyűjtése már régen teljesült, amikor egy Amerikába szakadt hazánkfia, Csoknyai György - látva Nagy Vilmos szakértelmét és a gépek iránti szeretetét - több mint száz masinát ajándékozott neki. Ma csak a kiállított, működőképes masinák száma 305, ami egyben 18 ország 115 gyártó cégének teljesítményét is reprezentálja. A hangrögzítés történetét bemutató tárlat az Edison-féle fonográfokkal kezdődik, s az acélhuzalos magnókon át a stúdiómagnókig az amatőr és professzionális technológiák mindegyikét sorra veszi. Láthatunk itt egyebek közt hatvan évnél régebben gyártott német orsós magnót: amerikai, japán és szovjet készülékeket, s ami kuriózum, hogy minden magnetofonon a megjelenés idejében divatos zenei anyag szól.

A magnógyűjtemény mellett a terényi múzeumban jelentős hangszalag-, mikrofon-, magnófej- és szakirodalom-gyűjtemény is látható. A látogatók száma évente kétezer körüli, a belépő felnőtteknek ötszáz, gyermekeknek 150 forint, ám csoportos látogatás esetén mindössze 100 forint, amelyet az adományokkal együtt a múzeum fenntartására és gyarapítására fordít a tulajdonos. A gyűjtemény reggel kilenctől ebédszünettel este hatig látogatható, ám aki szerencsés, az jóval tovább is maradhat. Nagy Vilmos ugyanis nem csupán a magnókat, a barátokat is gyűjti, s alkalmanként házibulikat is tartanak, amikor is elsősorban a hatvanas években gyártott készülékek szólnak. S miként a korabeli házibulikon, ételt-italt oda a vendég visz. Ahogy mondja, egyre bővülő baráti körük szokásos összejövetelein túl akár már meglévő baráti társaságok is rendezhetnek nála retrobulit.

Terény egyébként Budapestről egyórányi autózással elérhető a 2A és a 22-es úton, Balassagyarmaton át Szanda irányában vagy Rétságon, Romhányon és Magyarnándoron keresztül. A múzeum Nógrád megye egyik legszebb falucskájában, gyönyörű természeti környezetben, az úgynevezett ,,szőlősoron" található, a Kossuth utca 10. szám alatt. Ha már arra járunk, érdemes ennek a szlovák-palóc falucskának a védett házsorát is megtekinteni. A szomszédba is kopogtassunk be, ugyanis Lencsésék Pajtagalériájában, ha a nyári profi színházi fesztiválhoz hasonló nívójú programot nem is kínál mindig, egy-egy jó kiállítást vagy játszóházat azért nagy valószínűséggel kifoghatunk.

Csillagtúrák Terényből

Ha időnk legalább egy hoszszú hétvégére engedi, akkor a terényi kirándulásunkat az Orsós Magnó Múzeum után fejeljük meg a Pajtagaléria megtekintésével, s nézzük meg Mohorán a Tolnay Klári-emlékházat is. Érdemes a településeken egy-egy sétát tenni, így kedvet kaphatunk ahhoz, hogy a környék többi nevezetességét is felfedezzük. A bakancsos turisták is találnak erre látnivalót bőven: a környék várain kívül érdemes felkeresni az ipolyszögi Égerláp oktatóbázisát, valamint Szandán a várnál lévő geológiai tanösvényt, de nincs messze innen az ősi élet nyomait bemutató, Európa-diplomás ipolytarnóci őslábnyomos terület sem. A közelben Hollókő önmagában is több napra való látnivalót nyújt, de ha már arra járunk, ne hagyjuk ki a csesztvei Madách-kúria és a horpácsi Mikszáth-emlékház megtekintését, vagy Szécsényben a Kubinyi-kastélyt és a Rákóczi-szobával együtt a ferences kolostort.

Nagy Vilmos kedvenc készülékei között
Nagy Vilmos kedvenc készülékei között
Top cikkek