Elvirától Kenguruig magyar nyelven

Manapság a szobát sem kell elhagyni, ha az ember az utazását szervezi. Az internetes kutatószenvedélyhez némi angol nyelvtudás és egy bankkártya kell csak.

A kiválasztott országról, városról, üdülőhelyről ma már szinte mindent meg lehet tudni a világhálón: akármelyik keresőprogramba (www.google.com, www.yahoo.com, www.altavista.com, www.lycos.com, www.altavizsla.hu, www.startlap.hu) beírjuk a célhelyet és már ömlik is az információ - az utazni készülő a bőség zavarával küszködik.

A világhálón se szeri, se száma azoknak az utazási irodáknak, amelyek saját honlapjukon vagy utazási portálokon kínálják "jobbnál jobb" áron komplett "csomagjaikat", akciós termékeik listáját. Aki szereti, ha mindent mások intéznek el helyette, az többek között az utazas.lap.hu, a www.hurra-nyaralunk.hu, vagy a www.vendegvaro.hu weboldalon talál olyan szolgáltatókat, akik a repülőjegytől az utasbiztosításon és gépkocsikölcsönzésen keresztül a szálloda kiválasztásáig mindent elvégeznek, ha akarjuk, egyéni elképzeléseinkre szabottan is.

Sokszor olcsóbb azonban önállóan szervezni az utazást, és így biztosan minden program kívánságunknak is megfelel.

Ha külföldre megyünk, az első feladat megkeresni a legolcsóbb repülőjegyet (repulojegy.lap.hu) a kiválasztott városba. A fapados repülőtársaságok olcsó áraik mellett azzal tudtak néhány év alatt ilyen nagy népszerűségre szert tenni, hogy otthonról elintézhető a jegyrendelés. A fapados társaságok honlapjain (fapados.lap.hu) ha konkrét indulási és érkezési dátumra keresünk, megkapjuk a kijelölt napok előtt és után induló ajánlatokat is. Mivel a jegy ára az addig beérkezett foglalásoktól függ, lehet, hogy egy nappal később már fél áron repülhetünk. Aki képes rugalmas lenni, jól jár. Az online versenyben természetesen a "klasszikus" repülőtársaságok sem maradhattak le, így már a hazai légitársaságnál (www.malev.hu) - nem beszélve a nagy külföldi társaságokról (www.lufthansa.com, www.airfrance.com) - is lehet az interneten jegyet rendelni.

Ha a vonatozást választjuk, akkor a magyar vasúttársaság menetrendjéről és árairól (www.elvira.hu) is sok mindent megtudhatunk, de a jegyet már a helyszínen, a pályaudvarokon kell beszereznünk. A buszozásnál is hasonló a helyzet, a menetrend és az aktuális árak megtalálhatóak az interneten (www.menetrendek.hu), de a jegyvásárlás még kőkorszaki.

Ha egyénileg, gépkocsival indulunk útnak, nem árt jól megszervezni az útvonalat. Nincs olyan hely, olyan úthálózat a világon, amelyről ne lenne fent térkép az interneten: a jobb honlapokon szinte centire ki lehet számolni két város közötti távolságot, megtudhatjuk, hol vannak benzinkutak, szervizállomások, motelek, pihenőhelyek, benzinköltség stb. (terkep.lap.hu, www.viamichelin.com, www.utvonalterv.hu, lazarus.elte.hu/moterkep).

Ha valaki mindenképpen utazni szeretne, de éppen meg van szorulva és nincs elég pénze, a neten is tud "autóstoppolni" (autostop.lap.hu, www.kenguru.hu, www.elviszem.com), ahol a sok fontos információ mellett az úti célunk irányába tartó autóba tudunk szabad helyeket lefoglalni ingyen vagy viszonylag olcsón.

Figyeljünk oda a biztonságra is! A www.biztositascentrum.com vagy a www2. biztositas.hu oldalon online köthetjük meg utasbiztosításunkat - miután öszszevetettük és kiszámoltuk a legnagyobb magyar és európai társaságok árait, a nekünk legmegfelelőbbet válasszuk.

Ha már az oda- és visszautat megszerveztük, szállást kell foglalni. Megszámlálhatatlan lehetőségünk van, hogy szállást szerezzünk: szoba, apartman, panzió, hotel, kulcsos ház, de még ifjúsági tábor is van a kínálatban. A szallasfoglalas.lap.hu, a hotel.lap.hu, a belfoldiutazas.lap.hu, a kemping.lap.hu, vagy a webhotels.hu oldalon kedvünkre szemezgethetünk a különféle szálláslehetőségekből. Ugyan még nem mindegyik helyen tudjuk már az interneten lefoglalni és ki is fizetni a hotelszobát, van ahol e-mailen vagy legrosszabb esetben telefonon foglalhatjuk le a kinézett szállást.

Egyre több honlap foglalkozik sítúrák szervezésével. A sieles.lap.hu, a www.sielok.hu, vagy a www.hurra-sielunk.hu site-okon mindent megtudhatunk az általunk kiválasztott helyszín lehetőségeiről. A sielok.hu oldalon például Európa összes fontosabb síparadicsomáról találhatunk információkat: friss hójelentés, sítérképek, síbérletárak, webkamerák segítenek döntésünkben, hogy hová menjünk. Néhány kattintással később már le is foglalhatjuk akciós síutunkat és szálláshelyünket. Ehhez csak regisztrálni kell az oldalon, személyes adatokat, e-mail-címet kell megadni, majd a saját igények szerint választani a lehetőségekből. A bankszámlaszámunk megadása után már csak le kell nyomni az OK-gombot, és ha minden jól megy, egy percen belül kapunk egy SMS-értesítést, hogy a megrendelt szolgáltatás ellenértékét a bankunk leemelte a számlánkról.

Top cikkek