Kincses gyógyvíz - elérhető áron

Szolnok megye nagyhatalom, legalábbis a gyógyfürdők terén. A már régóta közismert Berekfürdő és Cserkeszőlő mellé az utóbbi években újabb "gyógyvizes települések" csatlakoztak: Túrkeve, Martfű, vagy épp a termálvizes medencékben bővelkedő Szolnok.

Berekfürdőn több mint hetvenöt évvel ezelőtt fúrták azt a kutat, amelynek vize hatékonyan gyógyítja a reumás és mozgásszervi megbetegedéseket. Évente háromszázötvenezer vendégéjszakát töltenek el itt a pihenni és gyógyulni vágyók. A hajdúszoboszlóihoz hasonló, jódtartalmú gyógyvíz főként a nyári időszakban vonz sokakat, de télen is megtelnek a gyógyszállók, panziók. Foglalhatunk szobát háromcsillagos gyógyszállóban közel tízezer forintért, de jóval olcsóbb apartmanházak, panziók is akadnak erre.

Cserkeszőlőben kétezer körüli az állandó lakosság, de nyáron több tízezren is megszállnak itt. Nemrégiben elkészült az új, fedett medence, így télen is teljes körű szolgáltatásokkal fogadhatják a nőgyógyászati és mozgásszervi betegeket. A gyerekek számára a strandon ott az új ponyvacsúszda, a várakkal, labirintusokkal, és egy hatalmas, vízzel teli, s időnként kiömlő dézsával tarkított élményfürdő. Negyvenmillió forintért megépítettek egy nagymedencét, a gyógyászati központ új kezelőgépekkel gyarapodott, s elkészült az apartmanház is, ahol a faluban pihenők bérlőként vagy tulajdonosként akár hosszabb időt is eltölthetnek. A Cserkeszőlőtől távolabb lévő falvakban, mint amilyen például Tiszainoka, rendkívül olcsó szálláshelyek is találhatók. Ilyen a Szőke Tisza Camping, ahol száz méterre a Tiszától napi néhány száz forintból sátorozhatunk. Tiszainokához közel van a tiszakürti arborétum, amelyet szintén a környék fejlesztése jegyében hamarosan felújítanak. Tiszakürt és környéke jó alföldi borok termőhelye is, nem véletlen, hogy pár éve innen került ki Szolnok megye bora, Tálas László pincészetéből.

Hamarosan bekapcsolódhat a "gyógyfürdőprogramba" a közel nyolcezer lelkes Szolnok megyei település, Martfű. A városban lévő termálforrás vizét nemrégiben bevizsgáltatták, s kiderült, az nemcsak meleg, hanem gyógyászati célokra is kiválóan alkalmas. A 67 fokos gyógyvíz főként mozgásszervi és bőrbetegségeket enyhít. Túrkevén két évvel ezelőtt félmilliárdos beruházással készült el egy vadonatúj, a reumás, nőgyógyászati és bőrbetegeket kezelő gyógyfürdő, amely ötszörösére lendítette fel a város idegenforgalmát, s olyan helybéliek is bekapcsolódhattak a vendéglátásba, akik eddig munkanélküliek voltak. Innen Ecsegpuszta vagy Mezőtúr felé is hatalmas kirándulásokat tehetünk, megfigyelhetjük a környék csodálatos madarait, s a Hortobágy-Berettyó környékén a szinte érintetlen természetet.

Top cikkek