A magyar internetezők utazási szokásai

A magyarországi internetezők háromnegyede tervez üdülést a következő három hónapban, külföldre 44 százalékuk menne az NRC Piackutató júniusban, ezer internet használó online megkérdezésével készült felmérése szerint.

A kutatás szerint a hetente legalább egy alkalommal internetező felnőttek 64 százaléka üdült valahol az elmúlt egy évben, a következő három hónapban 74 százalék tervez nyaralást.

Horvátországba a külföldi üdülést tervezők 39 százaléka utazna, Görögországba 18 százalék, Olaszországba 15 százalék tervez utazást.

A külföldre utazók fele autóval menne, repülést 39 százalékuk tervez, közülük 27 százalék azok aránya, akik biztosak abban, hogy valamely fapados légitársaság szolgáltatását választják, további 47 százalék pedig elképzelhetőnek tartja ezt.

Az NRC felmérése azt is vizsgálta, hogy - az útiköltségen kívül - milyen tényezők játsszák a legfontosabb szerepet a nyaralás helyszínének kiválasztásában. A legmagasabb pontszámot a természeti adottságok kapták, ötös skálán 4,23-es értéket, utána a szállás (3,95 pont), a hely árszínvonala (3,91), majd a tengerpart és a  strandolási lehetőség (3,87) következett.

A kulturális látnivalóknak az internetezők a közepesnél valamivel magasabb (3,43), a sportolási lehetőségeknek viszont a  közepesnél alacsonyabb fontosságot tulajdonítanak. Legkevésbé az úti cél népszerűsége lényeges: ezt az ötös skálán mindössze 2,02-ra értékelték a megkérdezettek.

A gyakori internet használók több mint háromnegyede tájékozódott már az interneten a szálláslehetőségekről, kétharmaduk pedig keresett információt magáról az úti célról is, 39 százalékuk foglalt már szállást interneten, az online repülőjegy foglalást pedig 18 százalékuk próbálta már.

Az utazási biztosítást is egyre többen intézik már az interneten: 21 százalék tájékozódott ez ügyben a hálón, 6 százalék pedig már kötött itt biztosítást.
(MTI)

Top cikkek