Társasutazás kerekes székben

A kerekes székeket összecsukják és berámolják a busz csomagtartójába, az utasokat felsegítik az autóbuszra, és már indulhat is a békásmegyeri mozgássérültek csoportja a tengerpartra. A szálláson földszinti, kerekes székkel járható szobák várják őket, a tengerhez vezető lépcsősort rámpa hidalja át.

Ilyen is van, de nem jellemző, mondja Szakály József főtitkár a Mozgáskorlátozottak Egyesületeinek Országos Szövetségében (MEOSZ). Becslése szerint tagjaiknak mintegy tíz százaléka tud speciális, nekik szervezett utazásban részt venni. A legtöbben pénzzel vagy erőnléttel nem bírják a többnapos túrákat, sőt még azok a mozgáskorlátozottak sincsenek kevesen, akik a lakásukat sem hagyják el. Mások pedig, akik anyagiakban nem szűkölködnek, megtalálják maguk is a csoportos vagy az egyéni utazás, üdülés módját.

A legtömegesebben - egyszerre mintegy hatszázan - a MEOSZ szervezésében balatoni üdülésben tudnak részt venni. Ott is csak azóta, hogy a Hunguest Hotels az egyik nagy szállodájában, az Ezüstpartban úgy alakította át szobáinak és közös helyiségeinek egy részét, hogy azok alkalmasak legyenek a kerekes székek használatára. Ezenkívül nincs olyan szálláshely Magyarországon, ahol legalább tíz kerekes székes elférne, állítja a főtitkár. A legcélszerűbben épített hazai szállodának a hajdúszoboszlói Aqua Solt tartja, ahol hat szobában tudnak mozgáskorlátozottak lakni úgy, hogy minden szoba összenyitható a mellette lévővel, amelyben a segítő alszik.

A segítő nélkülözhetetlen személy a mozgássérültek társasutazásához, jelenti ki Forgó Imre, akinek utazásszervező cége, a Forgó Travel már gyakorlatra tett szert a turisztikának ebben a speciális és mind virágzóbb ágában. Segítő nélkül bajos lenne akár egy kisebb, mondjuk harminctagú turistacsoport kerekes székeit fel- és levenni a buszról, majd ezt minden szálláshelyen megismételni, és a mozgásukban korlátozott utasokat mindennapi tevékenységeikben reggeltől estig támogatni.

Forgó Imre megfigyelése szerint a támogatásra szorulók kulturáltabban viselkednek az utazás során az átlagnál. Velük nem fordul elő, hogy amint beülnek a buszba, nekilátnak a hazainak, hogy azután a sok cukros üdítőitalt elfogyasztva rendkívüli megállásokat kérjenek a buszvezetőtől. Amint köreikben a túlzott alkoholfogyasztás következményeivel sem kell számolni.

Legalábbis csak nagyon ritkán, helyesbít Bacsó Margit, aki önkéntes aktivistaként Békásmegyeren és környékén szervezi a kerekes székes társasutazásokat. Nem éppen gazdag családok élnek arrafelé, külföldi túráikon rendszerint apartmanokat bérelnek, ahol segítőikkel az otthonról hűtőtáskában hozott nyersanyagokból megfőzhetik az ebédet. De az évek során azért eljutottak Európa több országába, látták az Eiffel-tornyot, a Colosseumot, a Trevi-kutat, jártak Elba szigetén és Londonban, üdültek a görög és a spanyol tengerparton.

Bár az akadálymentesítés a szállodákban és az éttermekben csigatempóban halad, akadnak ötletes vállalkozók, akik egészen különleges szolgáltatásokkal örvendeztetik meg a MEOSZ tagjait. Mint a szövetség főtitkára elmondta, a balatonfüredi kikötőben indulásra készen áll egy vitorlás hajó, amelyen tíz kerekes széket lehet elhelyezni, és a hullámzás okozta "karambolok" megelőzéseként rögzíteni. A balatoni szezon a mozgássérülteknek is mindjárt megkezdődik.

Top cikkek