Ciprus lesz Európa új golfparadicsoma?

Ciprus lehet az egyik legújabb golf-célállomás a kibővült Európai Unióban. A nemrég megnyílt Aphrodite Hills (Aphrodité Hegyek) nevű golfberuházás is ennek az elképzelésnek ékes bizonyítéka.

A ciprusi kormány célja, hogy további fejlesztéseket támogasson, és a jelenlegi három mellé még tizenegy új golfpálya épüljön. A ciprusi gazdaság minőségi idegenforgalommal és a szezon hosszabbításával - vagyis az enyhe, októbertől áprilisig tartó, sportolásra alkalmas téli időszakot kihasználva - szeretne pluszbevételekhez jutni. Hatalmas lehetőség ez a kis Ciprus számára, hiszen a golfkedvelő Nyugat-Európában a pályák télen nem működnek, és néhány éber mediterrán ország már egy ideje tőkét kovácsol eme előnyös természeti adottságából.

Tavaly 45 ezer golfturista érkezett Aphrodité szigetére, amely a teljes európai golf-turistaforgalomnak csupán egy százaléka. Nikosz Szeverisz, a Ciprusi Golfszövetség elnöke bizakodó, szerinte a teljes piac legalább öt százalékát, azaz 200-300 ezer golfozót is elbírna a sziget, ám ehhez legalább tíz pályára lenne szükség.

- A kellemes klímájú földközi-tengeri országok közül Spanyolországban és Portugáliában rengeteg golfberuházás van, míg Málta vagy Szicília például más jellegű turisztikai fejlesztésekben gondolkodik. Ciprus számára itt a lehetőség, amelyet meg kell ragadnunk. A napsütés, a kék ég és a tenger ma már nem elég, versenyképesnek kell maradnunk színvonalas, új kezdeményezésekkel - mondta Szeverisz.

A legújabb jelentős fejlesztés a 150 millió fontos Aphrodite Hills, amely Ciprus egyik legnagyobb családi vállalkozása, a Lanitis-csoport büszkesége. A tőkeerős cég eme gyöngyszeme mellé kész hasonlóakat építeni, ha a parlament elfogadja a javaslatot.

Szakértők szerint a történelmi Páfosztól tíz kilométerre fekvő Aphrodite Hillshez hasonló befektetésekre van szükség - olyan helyekre, ahol a természettel harmóniában van az ingatlanfejlesztés. Való igaz, a környezet tisztelete és megőrzése szemmel látható ezen a helyen. Hatezer olaj- és szentjánoskenyérfa maradt érintetlen a 234 hektáros, két fennsíkon elhelyezkedő területen, s az építkezéshez a helyi tájhoz illő mészkövet és fát használtak.

A befektetők a jövőben ehhez hasonló, integrált nyaralóhelyeket terveznek, ahol a család minden tagja talál elfoglaltságot. Az ingatlanberuházás így nem csupán golfpályából áll: a lakóházakkal, teniszpályákkal, üzletekkel, éttermekkel, szépségszalonokkal és a létesítmény főterén álló templommal, amfiteátrummal úgy érezheti az ember, mintha új falu született volna.

A 800-850 luxusvilla és -apartman 75 százalékát már értékesítették, elég borsos áron - főleg angol, német, holland és dubai befektetőknek, akik Ciprus ingatlanpiacában látnak fantáziát, a sziget több évtizede megoldatlan politikai helyzete ellenére is. Az egyszobás apartmanok ára 170 ezer ciprusi fonttól (hetvenmillió forint) indul, és 600 ezer ciprusi fontra (240 millió forint) emelkedik egy hat hálószobás villa esetében.

Nicosia, 2005. április

Top cikkek