Az ötszáz tornyú Prága

Arany Prágának becézik világszerte, vagy száztornyú városnak. Az előbbi jelzőt valószínűleg IV. Károly cseh királytól kapta, aki elrendelte az akkori legszebb tornyok bearanyozását. Esetleg II. Rudolf lehetett a névadó, mert ő nagy összegekkel támogatta a helyi alkimistákat. Erről még vitatkoznak a történészek. Az viszont tény, hogy Bernardo Bolzano neves matematikus elég felületes munkát végzett, amikor másfél évszázada mindössze 103 tornyot számolt össze, holott a cseh fővárosban több mint ötszáz pompázik ma is.

Tavaly több mint három és fél millió turista kóstolt bele a főváros hangulatába, miközben kortyolgatta a folyékony kenyérnek tisztelt cseh söröket. Az óévet százezer turista búcsúztatta a város patinás helyein. Egyetlen napon és éjszakán háromszázmillió koronát (hozzávetőleg 2,4 milliárd forintnak megfelelő összeget) hagytak az üzletekben és a szórakozóhelyeken. Akik nem szervezett utazásra, és gépkocsival érkeznek, azoknak a Brno felől befutó autópálya végén, Prága elővárosában található két- és háromcsillagos szállodákat, panziókat (kétágyas szobaárak 900-tól 3600 koronáig) vagy a P+R (parkolj le, és utazz tovább tömegközlekedéssel) parkolót ajánljuk a figyelmébe. Itt csupán tíz koronát (hozzávetőleg nyolcvan forintnak megfelelő összeget) fizetnek huszonnégy órás parkolásért, s innen kedvezményesen, húszkoronás retúrjeggyel a metróval negyedóra alatt a Vencel térre jutnak. Különösen azoknak ajánljuk ezt a megoldást, akik nem ismerik a cseh fővárost, amely gyakori dugóival megviseli a gépkocsivezetők idegeit. A belvárosi parkolódíjak óránként negyven-hatvan koronát tesznek ki, a Kisoldalon ennél is többel kopasztják meg a pénztárcánkat. Tilosban akár csak néhány percre se parkoljunk, mert azonnal elvontatják az autónkat, amelyet csak drága bírság ellenében kapunk vissza, a külvárosi telephelyen.

Blahút Erzsébet idegenvezetőként, legújabban pedig az utazási iroda társtulajdonosaként azt tapasztalta, hogy a magyar turisták a könyvekből és más forrásokból jól ismerik az itteni nevezetességeket, s rendszerint pontos úti céllal érkeznek. Feltehetően egyetlen külföldi turista sem feledkezik meg a gasztronómiai élvezetekről. Pénztárcánk vastagságától függően választhatunk éttermet. Leghangulatosabbak az úgynevezett "hospúdkák", vagyis a kisvendéglők, ahol rendszerint kulturált körülmények között, fejenként 150 korona körüli áron megkóstolhatjuk a nevezetes cseh ételt, a "veprovét", vagyis az egybesült disznóhúst knédlivel, azaz gombóccal és párolt káposztával. Esetleg a sajtkülönlegességekkel ízesített húsfajtákat vagy a dél-csehországi kacsasültet. Aperitifként kortyoljunk egyet a nevezetes cseh gyomorkeserűből, a becherovkából. Aki az utánozhatatlan hangulatra kíváncsi, az térjen be az U Fleku, az U Svejka vagy más belvárosi sörözőbe, ahol egy korsóért borsos, kilencven korona körüli árat kérnek. Ugyanezeket a márkákat a közeli kis utcákban vagy a kisvendéglőkben huszonöt-harminc koronáért csapolják. Lenyűgöző a választék giccses és értékes emléktárgyakból, elsősorban a Károly hídon és a történelmi belvárosban. Mindenki válogathat ízlése és pénztárcája szerint.

Prága hangulatos, jó kedélyű, ma is biztonságos város, mégsem árt az óvatosság. Főleg a leglátogatottabb helyeken garázdálkodnak zsebtolvajok. Vigyázzunk a valutabeváltással is, mert egyre több ügyeskedő kétfajta árfolyamot tüntet fel: nagy betűkkel a kedvezőbbet, amely csak 15 ezer koronánál nagyobb összegnek megfelelő euró vagy dollár beváltása esetén érvényes. A táblák legalján alig olvashatóan írják ki a turistákat leginkább érdeklő árfolyamot, amely ennél kisebb összegekre érvényes. A pályaudvarok és a bevásárlóközpontok előtt ácsorgó magánszemélyektől sose váltsunk, mert általában átverik a gyanútlan külföldit, nemritkán hamis bankókkal. A metróban olykor álellenőrök igyekeznek kaszálni, ezért jegyellenőrzéskor kérjük, hogy az illető igazolja magát. Sokak szerint a legtöbb szégyent a taxisok hozzák a csehekre. Erről nemrég Pavel Bém főpolgármester is meggyőződhetett, aki sötét napszemüvegben, álszakállt ragasztva olasz turistának adta ki magát, s úgy ült taxiba. A százötven korona körüli fuvarért a gépkocsivezető hatszázat kért, és nem a saját rendszámát és a cég nevét feltüntető számlát adott. A külföldieknek tehát azt ajánlják, hogy mielőtt elindulnak a taxival, egyezzenek meg a fuvardíjban.

Fontos címek és telefonszámok

Magyar Köztársaság prágai
nagykövetsége: 160 00 Praha 6, Ceskomalínska 20

Telefon: (00420) 233 324 454

Prágai tömegközlekedés:

Vonaljegy: 8 korona (a metrón átszállásra, összevissza négy megállóig és legfeljebb tizenöt percig használható).

Átszálló: 12 korona (az utazás megkezdésétől számított hatvan percig érvényes).

Napijegy: 70 korona

Háromnapi: 200 korona

Hétnapi: 250 korona

Prága óvárosát senki sem kerülheti el
Prága óvárosát senki sem kerülheti el
Top cikkek